Tickets
Shop
Shorttrack 03 dec 2023

'Jongetjes worden heel snel volwassen mannen'

Vier keer zilver en een bronzen plak: bepaald geen beroerde oogst voor de shorttrackende junioren van Nederland die aan de tweede World Cup in Leeuwarden meededen. Azië grossierde in het eremetaal, maar de graantjes die de talenten-van-morgen tussendoor konden meepikken, stemden de coaches heel erg tevreden.

Foto : @International Skating Union (ISU)

Shorttrack is zeker: op het goede moment op de juiste plaats zitten. In een regel wist Bas van der Valk (19) te vertellen hoe hij ook in de tweede World Cup Shorttrack voor junioren een succesvolle greep naar een medaille deed. Net als een week geleden (toen brons) hield hij zijn hoofd koel in de finale van de 1000 meter en in dit geval leverde hem dat zondagmiddag de zilveren plak op, achter de Koreaan Byeong-chang Han. Met de twee andere podiumplaatsen (zilver in de mannenrelay, brons in de mixed relay) kon hij terecht constateren dat hij zijn plek in de wereldbekertoernooien meer dan verdiend had.
“Het is geweldig om op dit niveau bezig te zijn tegen die ontzettend sterke Aziaten. Van deze oogst heb ik niet durven dromen. Ook een zilveren medaille te winnen op de aflossing is speciaal, want zo vaak rijden we dat onderdeel niet”, aldus de student fysiotherapie die onlangs al de sterkste was in de Alta Valtellina Trophy.

Brons op de mixed relay voor de junioren van Oranje. In de finale traden Angel Daleman, Mijntje de Jong, Bas van der Valk en Leon Visser aan. | Foto : @International Skating Union (ISU)

Zijn coach Dave Versteeg keek voldaan terug op de dubbele wereldbeker in Friesland. “Dit is een voltreffer voor de Europese landenteams die aan de wereldtop willen meedraaien. Tot dit seizoen was er een gelegenheid per seizoen voor junioren – het wereldkampioenschap - om zich te meten met de grootmachten uit Korea, China, dat soort landen waar veel sterkere en grotere competities zijn. Nu kunnen we naar drie World Cups. Wat ik zie is dat de jongetjes in sneltreinvaart volwassen mannen worden, en de meisjes veranderen in vrouwen. Ze gaan anders rijden, tonen meer initiatief en lef. Zo maken ze enorme stappen. Natuurlijk, op veel momenten in de voorbije toernooien was het duidelijk dat de jongens en meiden nog tekortschoten tegen met name de Koreanen. Dat is geen schande; ik ben blij dat ze zich dankzij de wereldbeker nog veel beter kunnen ontwikkelen”, oordeelde Versteeg, die verantwoordelijk is voor de talenten van het Wadro KNSB Talent Team, en dus ook Van der Valk.

“Bas heeft eindelijk eens de beloning gekregen voor zijn harde werk, voor het steeds alles aan de kant schuiven om verder te komen als shorttracker. Zelfs zijn studie zet hij op een laag pitje om beter te worden. Er valt nog van alles op hem aan te merken: technisch is-is niet de meest begaafde rijder, zijn topsnelheid moet hoger worden, maar ik zie elke dag een kerel die er alles voor doet om te slagen, en om ooit in de nationale trainingsselectie (NTS, red.) te geraken. Wie in dit soort wedstrijden medailles wint, heeft in elk geval het niveau ervoor.”

Angel Daleman (r) moet alleen de Koreaanse Sumin Yu voor zich laten op de 500 meter. | Foto : @International Skating Union (ISU)

Zilveren Van der Valk weet in elk geval dat hij tussen 22 en 25 februari 2024 van de partij is op het WK in Gdansk. Dat geldt evengoed voor Angel Daleman, de al zo vaak bewierookte tiener die uitblinkt op de langebaan, met shorttrackschaatsen aan en als skeeleraar ook internationaal tot de beste meiden behoort. De 16-jarige Leiderdorpse volgde deze winter al een aparte route: ze reed eerst een World Cup bij de senioren voordat ze in Leeuwarden neerstreek voor dezelfde competitie, maar dan die van de junioren. Tussen de jongere garde hield ze zich voortreffelijk staande en dat werd bekroond met drie plakken: zilver op de 500 meter en in de vrouwenrelay, en brons was er op het onderdeel gemengde aflossing.

Volgens Versteeg mopperde Daleman, streberig als ze is, over een ‘verloren gouden medaille’ op de sprint. “Nou, ik ben heel erg blij met dit zilver, want ik had geen verwachtingen van dit toernooi. Het traject sinds de wereldbeker in Montréal is redelijk pittig voor me geweest, in mentaal opzicht. Eerst schaatste ik niet lekker meer. Toen we er niet achter kwamen wat de reden daarvoor was, raakte ik gefrustreerd en dat ging in mijn hoofd zitten. Dave (Versteeg, red.) en ik zochten ons rot naar een verklaring, totdat hij in Bormio goed naar mijn schaatsen keek en daar wat aan ontdekte. Ik wil niet zeggen dat het per se aan de schaatsen lag, maar nadat we het nodige hadden veranderd, begon ik weer lekker te rijden. Tegelijkertijd waren er ook veel gesprekken op het mentale vlak. Die twee zaken samen zullen er vast voor hebben gezorgd dat ik nu weer prima presteer. Dat ik afgelopen weekend zilver verover, vind ik bijna goud waard”, besloot Daleman, op die manier de veronderstelling van haar coach naar de pullenbak verwijzend.

Alle uitslagen van de tweede World Cup staan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan