Tickets
Shop
Nieuws 16 dec 2023

Diede van Oorschot: van herkansingen naar de finale

Diede van Oorschot schaatst deze winter haar eerste rondjes in het wereldbekercircus. Zaterdag voegde ze daar haar eerste individuele A-finale aan toe. Op de 1500 meter hield de 20-jarige zich knap staande. Met de relay als toetje.

Foto : Dennis Kruijswijk

Zaterdagochtend mocht Diede van Oorschot als een van de eersten het ijs op. “Door een val op vrijdag moest ik de herkansingen van de 1500 meter rijden. Ik was heel blij toen ik me plaatste voor het hoofdprogramma.” Een chaotische halve finale volgde, waarin Van Oorschot een beukje uitdeelde aan de Canadese Blaise. “Er gebeurde heel veel in die rit. Ik was als derde over de streep gekomen, alleen wist ik wist niet zeker of mijn actie goedgekeurd zou worden en of een Italiaanse bestraft zou worden voor een andere actie.” In het gunstigste scenario zou Van Oorschot door zijn naar de A-finale, maar een diskwalificatie of een B-finale was ook reëel.

Na enkele spannende minuten kreeg Van Oorschot de verlossende uitslag in beeld. “Uiteindelijk mocht ik naar de A-finale. Heel vet.” In de finale nam Van Oorschot alles in zich op. “Het was een verrassing dat ik deze mocht rijden. De spanning viel dan ook van me af. Van het voorstellen vooraf, echt een soort showtje, kon ik al genieten.” Voor een nieuwe verrassing kon de 20-jarige schaatsster niet zorgen. “Ik werd laatste. Misschien had het iets beter gekund, maar dat kan het altijd. Ik was tevreden.”

Nog net op de finishfoto: Diede van Oorschot (links) in laatste positie. | Foto : ISU

Na drie zware 1500 meters mochten de shorttrackschaatsen nog één keer aan. Omdat Michelle Velzeboer geblesseerd was (zie kader), werd Van Oorschot aangewezen voor de halve finale van de vrouwenaflossing. De Nederlandse ploeg haalde als tweede de eindstrijd. “In Beijing had ik al een relay mogen rijden, maar dat was in de heats. Nu voor het eerst in de halve finale. Ik had wat efficiënter kunnen schaatsen en in tactisch opzicht zitten er wat verbeterpunten in, maar het was een heel leuke en leerzame dag”, aldus de jonge shorttrackster, die al die meters voelde in haar benen. “Ik ben echt moe. Het was zwaar vandaag."

Alle uitslagen van de zaterdag zijn hier te vinden. 

Brons voor Xandra Velzeboer, ijsbeentje voor Michelle
De andere Nederlandse shorttrackster die op zaterdag een A-finale reed was, niet geheel verrassend, Xandra Velzeboer. Op haar zevende individuele afstand van dit wereldbekerseizoen haalde ze haar zevende finale. De Culemborgse moest op de 1000 meter genoegen nemen met de derde plek. In de laatste rondes kwam ze tekort ten opzichte van de Belgische Hanne Desmet en de Amerikaanse Kristen Santos.

Het is afwachten of Michelle Velzeboer op zondag in actie zal komen. De shorttrackster werd meegenomen in de val van een Canadese tijdens de B-finale van de 1500 meter. Ze kreeg een schaats tegen haar been en verliet huilend het strijdtoneel. “Een ijsbeentje”, zo beschreef bondscoach Niels Kerstholt de beurse bovenbeen. “Geen blessure waar ze lang last van heeft. Haar spier heeft een klap gehad. Dat doet veel pijn. De arts zal kijken of ze zondag kan starten.”

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan