Tickets
Shop
Shorttrack 14 dec 2023

'Als je klettersteigt, bestaat de rest van de wereld niet meer'

De eerste drie World Cups Shorttrack van het seizoen waren voor Itzhak de Laat geen groot succes. Moet je het daar met hem dan uitgebreid over hebben, of begin je na een training niet beter een gesprek over de meest uiteenlopende onderwerpen die je zo kunt oppikken van zijn informatieve Instagram-account? Dat laatste. Daar neemt hij ook liever de tijd voor…

Foto : Eigen foto

“Nee, een eindeloos, zoveelste interview over hoe gaat ’t of hoe sta je ervoor…” De Laat doet de handen als afweer omhoog, ten teken dat het van hem niet hoeft. “De eerste World Cups waren niet goed. Maar het is niet zo dat ik niet meer kan schaatsen, hè. Ik had beter kunnen rijden", is de eerlijke bekentenis van Itzhak de Laat, de meeste ervaren rijder van TeamNL tot aan het invliegen van Sjinkie Knegt voor de laatste wereldbeker van 2023, in Seoul. Die wordt komend weekend verreden. Liever niet te veel terugblikken op drie weekends strijdgewoel met de mondiale concurrentie. Genoeg daarover gepraat. Scroll door zijn social media en de vragen bij de Insta-plaatjes komen op als paddenstoelen uit de grond. Te veel om te behandelen, en daarom een greep uit Itzhaks creatieve repertoire.

Hilarisch zien ze er soms uit, zo'n 'versteend' beeld van een crash. Dit is Itzhak na zijn uitglijder op de 500 meter tijdens de eerste World Cup in Montréal. | Foto : KNSB - Shapevisions

Penalty of crash?
Dat is de eerste. De Laat heeft humor en veel zelfspot. De profielfoto van zijn WhatsApp is een afbeelding van hemzelf, verdwaasd overeind komend na een stevige crash op het ijs waarbij hij in de veiligheidskussens is beland. Maar als hij moet kiezen tussen een penalty of een crash? “Dat is een lastig dilemma voor een shorttracker. Dan zeg ik liever crash, want bij een penalty weet je zeker dat je laatste wordt. Crash je, dan kan het zo zijn dat iemand anders je onderuit heeft gekegeld. Lag je op een goede positie, dan is er nog kans op een advance (toevoeging aan de volgende ronde, red.). Een crash vind ik ook cooler, die kun je leuk op je Insta gooien. Of gebruiken op de WhatsApp, inderdaad. Soms zijn die stills  (foto van een stilstaand beeld uit een video, red.) van valpartijen heel hilarisch. Zelfspot siert de mens, zeker in topsport wat zo serieus als wat is, mag dat best om de hoek komen kijken. Ik ben niet vies van wat zelfspot.”

Adembenemende vergezichten in het land dat plotseling ontdekt te zijn: Albanië. | Foto : Eigen foto

Albanië
“De laatste tijd heb ik het idee dat ik een soort influencer ben, want afgelopen zomer – of wanneer was het precies? – zijn mijn vriendin Martha en ik naar Albanië geweest. Nu, een half jaar later hoor ik van vrienden of andere mensen dat ze daar ook vakantie hebben gevierd. Bovendien zie ik het ene na het andere reisprogramma over dat land. Bizar! Martha was de aanjager, want zij zag mooie plaatjes op TikTok en stelde voor Albanië te bezoeken. Niet heel voor de hand liggend, maar we zijn beiden geen mensen die alleen strand willen en gepamperd worden in een resort. We zoeken doorgaans wat avontuur, en Albanië klinkt wel als avontuurlijk. Autorijden daar was het zeker. Ik zou niet gauw terugkeren, want ik heb het wel gezien, al slaat dat nergens op na drie weken. D’r is vast nog veel meer te ontdekken. Er is een grote stad, Tirana, waar het allemaal gebeurt. Apart land, met een gigantische geschiedenis van oorlogen en narigheid. Dus anders dan bij ons, zeg maar.”

Airbrush
“Inkoppertje. Ik heb het vaker aangegeven: ik heb grote ambities om na het schaatsen veel met airbrush te doen. Daar kan ik een groot stuk van mijn creatieve passie in kwijt: ontwerpen en uitvoeren, en daarna eindeloos veel genoegen en voldoening van m’n werk. Hoe ik ertoe ben gekomen, heb ik al zo vaak verteld. Oké, in het kort: op school was ik altijd al erg creatief. Een jaar of acht, negen kondigde de schaatsbond (ISU) aan helmstickers in het shorttrack te verplichten. Daarbij werd gezegd dat je ook iets leuks of moois op je helm mocht aanbrengen. Dat heb ik gedaan, waarna deze hobby is verder gegroeid tot het punt dat ik heb bereikt. Om er een boterham aan te verdienen, kijk ik vooral richting autosport. Daar zit veel geld. Aangezien het onnoemelijk veel werk is om zo’n helm te maken, kost die klus aardig wat centen. Handwerk is vakwerken, dat blijft duur. Helaas zijn shorttrackers over het algemeen niet de rijkste mensen op aarde. Daar moet ik het niet zoeken.”

Het mini-trauma van Beijing 2022 in beeld. De relay voor de mannen van Oranje is om zeep geholpen door Itzhak. | Foto : Vincent Riemersma

Beijing
“Ik denk dat ik pas kan zeggen wat deze plek heeft betekend wanneer ik klaar ben met schaatsen. Een kantelpunt? Het was ingrijpend voor me, misschien omdat het het laatste jaar was van onze vorige bondscoach Jeroen Otter. Ik heb er mijn droevigste moment beleefd en heb me eerder nooit zo ellendig gevoeld doordat ik tijdens de relay in de laatste twee ronden twee plekken verloor, en daarmee olympisch goud. Trouwens, dat hele seizoen (’21-’22) liep niet lekker. Er kwam besef dat dingen anders zouden moeten. Of het een keerpunt was…? Dat hoor je nog weleens. Wat ik wel weet: ik heb nooit zoveel pijn gevoeld van die gebeurtenis die je gerust als een mini-trauma kunt beschouwen.”

Fietstraining
“Als ik een filmpje of foto’s post van mijn airbrushing, doe ik echt m’n best er mooie shit van te maken. Daar stop ik mijn ziel en zaligheid in. Zet ik er een keer een snel in elkaar geflanste reel op van een fietsrit waarbij ik van een berg naar beneden rijd, dan blijkt dat het best bekeken te zijn op mijn hele account. Dat mensen zulke dingen het leukst vinden,..., wat dus het minst boeiend en het domst is. Verandert overigens niets aan mijn standpunt over fietstraining: dat is heerlijk.
Bij het schaatsen ben je alleen bezig met techniek en met lekker rijden. Met goed dit en dat. Fietsen is gewoon fietsen. Stoempen, uurtjes maken. Dat vind ik er heel lekker aan. En zeker in de bergen is helemaal leuk. Je hebt één doel: naar die top fietsen. Zodra je boven bent mag je naar beneden rollen. Dat vind ik heel relaxt aan fietsen. Behalve als het regent. Dan is het waardeloos. Ik ga dan wel, maar zit iets minder blij op de fiets.”

Nog zo'n knap staaltje van handenarbeid door meester-airbrusher De Laat: de creatie Hero of War. | Foto : Eigen foto

Hero of War
“Vond je dat een mooie helm? Zit een goed verhaal achter van een vrouw uit Engeland die me had benaderd. Haar man shorttrackt voor de lol en voor hem wilde ze als verjaardagscadeau een helm laten ontwerpen met iets van zijn opa. Die was in de Tweede Wereldoorlog piloot bij de Royal Air Force en raakte betrokken bij een beroemde voedseldropping boven Nederland waar destijds een hongersnood dreigde. Die vrouw stuurde een foto van die opa en oma waarop ze staan te zwaaien tijdens een vliegshow of zo. En er bestaat een schilderij van die dropping. Die twee afbeeldingen heb ik gefotoshopt en op de helm geschilderd, omdat het via airbrush niet was te doen. De rest eromheen is wel met airbrush gemaakt: het RAF-logo, de Nederlandse tulpen. Ik heb niet veel schilderijen vervaardigd, maar als je mij wat laat zien, kan ik dat reproduceren.”

Klettersteig
“Tijdens onze vakanties in Oostenrijk en Zwitserland hebben Martha en ik Klettersteigen (bovenste foto) ontdekt. Van tevoren wisten we niet wat het voorstelde, maar op TikTok hebben we een video van een route bekeken. Vervolgens zijn we dat gaan proberen met gehuurd materiaal.
We hadden meteen zoiets van ‘dit is wel heel vet’. Het is de mooie combi tussen een beetje uitdagend en dat hardcore klimmen waarbij je met een pikhouweel je eigen touwen moet vastzetten. Dat hoeft voor mij dan ook weer niet: op leven en dood strijden. Je bent een met de natuur en een beetje op jezelf aangewezen. Er zijn niet veel mensen die dit doen. In twee uur kom je hooguit twee mensen tegen, voor de rest zit je alleen op zo’n muur. Gelukkig heb ik geen hoogtevrees. Martha evenmin, zij is ook stoer hoor. Ze durft alles en is erg sterk.”
“Deze zomer hebben we een klimsetje gekocht en een stuk of zes, zeven van die routes gedaan. Die beklimmingen zijn prachtig. Als je een drone meeneemt, kun je mooie shots maken. Zodra je bent begonnen aan een Klettersteig, is dat je enige doel. De rest van de wereld bestaat niet meer. Dat vind ik prachtig.”

Medusa 2: de helm waarmee Itzhak momenteel de blits maakt op het ijs. | Foto : Eigen foto

Medusa
“Deze kan niet ontbreken. Op mijn oude helm, waarmee ik volgens mij drie seizoenen heb gereden, stond al een afbeelding van Medusa. Ik wilde dit jaar per se een nieuwe helm die next level moest zijn. Aan het begin van de zomer begon ik te brainstormen over het ontwerp, maar uiteindelijk is het opnieuw Medusa geworden. Ik kon geen beter idee bedenken voor mezelf. En Medusa, dat weet je, die staat voor de tegenstander in steen veranderen. Hij is prachtig geworden, de kleuren springen er echt uit. Ik heb van veel mensen complimenten gekregen. Vanaf nu moet er jaarlijks een nieuw Medusa-exemplaar komen, dat mijn trademark wordt.”

Ja, Itzhak doet ook mee aan de vierde World Cup In Seoul. Hier is meer info.
Heb je ook belangstelling voor het WK Shorttrack dat in maart in Rotterdam plaatsheeft, klik dan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan