Tickets
Shop
Kort door de bocht 01 sep 2022

Julia van Dijk goed op weg in 2e Junior Grand Prix, Boosheid en ongeloof bij Twentse ijsclubs

Rubriek van nieuws en wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : www.pietures.nl

Julia van Dijk goed op weg in 2e Junior Grand Prix
Van 31 augustus t/m 3 september wordt er in het Tsjechische Ostrava de tweede ISU Junior Grand Prix Kunstrijden van het seizoen verreden. Julia van Dijk is de enige Nederlandse rijdster die deelneemt. De 16-jarige was donderdag in het programma van de korte kür al vroeg aan de beurt. De Tilburgse mocht als tweede van de 35 deelneemsters het ijs betreden om haar kunsten te vertonen. Haar optreden leverde een score van 46,17 punten op, waarmee ze negentien rijdsters achter zich liet. Na deze korte kür staat ze momenteel op de zestiende plaats. In het tussenklassement staat de Japanse Mao Shimada met 71,49 punten bovenaan. Minsol Kwon uit Korea staat op plek twee (62,73 punten) en de Amerikaanse Mia Kalin staat derde met een score van 59,24 punten.  

Eerder liet Van Dijk al weten een top-10 klassering te willen rijden tijdens de ISU Junior Grand Prix. Om dit te behalen, moet ze zaterdag nog een paar plekken stijgen. Dan wordt de vrije kür verreden, die vanaf 10.30 uur op het programma staat. De Tilburgse zal in de vierde startgroep als derde op het ijs verschijnen. Vanuit Ostrava laat zij weten: “Ik schaats zaterdag voor het eerst mijn nieuwe lange kür, dus ik heb niet echt specifieke verwachtingen. Ik heb vooral zin om de kür te laten zien.” De wedstrijden zijn live te volgen via YouTube en de uitslagen vind je hier.

Boosheid en ongeloof bij Twentse ijsclubs
Na berichtgeving over mogelijke sluiting van de ijsbaan in Enschede in 2023, is er met boosheid en ongeloof gereageerd door de Twentse ijsclubs. De Baancommissie Twente, die namens de twaalf ijsclubs de huurcontracten voor de trainingen in de hal regelt, overweegt juridische stappen om de baan open te houden. Voorzitter Yme Drost vreest dat de 1400 sporters van de ijsclubs op straat komen te staan als de hal dichtgaat. In een interview met Tubantia zegt Drost: “Enschede stopt buiten ons om de overeenkomst. Maar wij hebben gewoon een huurcontract voor de clubs met IJsbaan Twente BV. Dat wordt elk jaar automatisch verlengd. We gaan ons zeker beraden op juridische stappen.”

De schaatsclub in Hengelo (HIJC) is met 400 leden de grootste ijsclub in Twente. Voorzitter Bob Groenewoud maakt zich veel zorgen. “Als Enschede dichtgaat, moeten alle Twentse sporters naar de hal in Deventer. Daar is helemaal geen ruimte meer. Maar sluiting komt opeens dichtbij. En daar begrijp ik niks van.” Groenwoud vraagt zich hardop af: “Enschede steekt 100.000 euro subsidie extra in de exploitatie en daarmee is een faillissement voorkomen?PCH groep, de exploitant van de ijsbaan in Enschede, die het contract per oktober ontbindt, laat weten: ”We hebben er alle vertrouwen in dat de gemeente voor de toekomst een passende oplossing zal vinden.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan