Tickets
Shop
Kort door de bocht 08 okt 2022

Gerben Karstens overleden, kunstrijders stijgen boven zichzelf uit

Rubriek van nieuws en wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Kleurrijke Gerben Karstens overleden
Op 80-jarige leeftijd is oud-wielrenner Gerben Karstens overleden. Hij wist in alle drie de grote rondes één of meerdere etappes te winnen en met Eef Dolman, Jan Pieterse en Bart Zoet pakte Karstens de titel op de 100 kilometer ploegentijdrit bij de Spelen in Tokio, het eerste olympische wielergoud op de weg voor Nederland.  'De Clown' - zoals Karstens wegens zijn gedrag genoemd werd - heeft ook op hoog niveau geschaatst. Zo maakte hij onderdeel uit van de kernploeg en reed hij illegaal de Elfstedentocht van '85, maar hij koos uiteindelijk voor het wielrennen. Enkele weken geleden werd hij getroffen door een herseninfarct. 

Sterk optreden Lindsay van Zundert en Danilova/Tsiba in Finland, 
Bij de Finlandia Trophy in Espoo staat Lindsay van Zundert na de korte kür op de zesde plaats. Een goed optreden leverde haar 59,22 punten op, slechts 0,02 onder haar persoonlijk record van de Olympische Spelen in Beijing. Dat ze al zo vroeg in het seizoen met een nieuw programma dicht in de buurt komt van haar beste kür, is een mooie opsteker in de aanloop naar de Grand Prix van 4 tot en met 6 november in het Franse Angers. De Koreaanse Yelim Kim staat na het korte programma op de eerste plaats met 71,88 punten. De uitslagen van de vrouwen staan hier.  

Wie ook tevreden kunnen terugkijken op hun avontuur in Finland, zijn Daria Danilova en Michel Tsiba. De kunstrijders verbeterden zowel op de korte kür (van 55.45 naar 56.27) als op de lange kür (van 99.03 naar 102.65) hun beste score. Het leverde het duo een zesde plaats op in de einduitslag. De Duitse Annika Hocke en Robert Kunkel wonnen de Finlandia Trophy met 180.62. De resultaten van de paren zijn hier te vinden. 

Danilova en Tsiba zouden het toernooi in Finland gebruiken als oefentoernooi voor de Grand Prix in de Verenigde Staten, Skate America, eind oktober. Helaas moet het paar zich afmelden, omdat Daria Danilova geen visum krijgt. Van 25 tot en met 27 november zal het duo weer afreizen naar Espoo voor de Grand Prix.  

Julia van Dijk sluit Junior Grand Prix af als zestiende
Na een goede korte kür heeft Julia van Dijk in Gdansk ook een gedegen lang programma afgewerkt. Ondanks dat er enkele foutjes in haar optreden waren geslopen, zette de 16-jarige kunstrijdster een persoonlijk record neer van 88.09, wat haar tot een eindscore van 138.03 bracht. Van Dijk eindigde daarmee op een knappe zestiende plaats. Ami Nakai uit Japan zette haar beste vrije kür ooit neer, 136.90 punten waard, en met een totaalscore van 205.90 eindigde ze op de eerste plaats in Polen. De Zuid-Koreaanse Jia Shin en Minsol Kwon vergezelde haar op het podium. De einduitslag is hier te vinden. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan