Tickets
Shop
Nieuws 27 feb 2022

Lindsay van Zundert pakt Nederlandse titel, Danilova & Tsiba halen scores voor WK

Na een spannende derde dag van de Challenge Cup & NK Kunstrijden, waren zowel bij de senioren dames als de paren de verschillen tussen de Nederlanders klein. Met een hoger gewaardeerde vrije kür dan Niki Wories op de vierde en laatste dag van het toernooi trok Lindsay van Zundert uiteindelijk aan het langste eind bij de dames. De Nederlandse titel bij de paren ging naar Daria Danilova en Michel Tsiba.

Foto : Piet van Es

Wories, elfde na de korte kür in een deelnemersveld van zestien, stond als eerste van de twee Nederlandse dames op het ijs. Na de korte kür van gisteren keek ze tegen een kleine achterstand aan van 0,71 punten op haar directe concurrente Van Zundert. Op een compilatie van muziek uit de musicalfilm 'La La Land' reed ze met een charismatische kür naar een score van 86,59. Zonder val, maar met wat slordigheden bij de landingen van de sprongen leek ze na haar kür zichtbaar tevreden, maar viel haar score toch wat tegen.

Lindsay van Zundert kwam vervolgens op het ijs voor haar vrije kür. Ze opende met een prachtige drievoudige Lutz gevolgd door een dubbele Toeloop, precies zoals ze dit ook in Beijing liet zien. Bij de tweede sprong, de drievoudige Flip, moest ze twee handen aan het ijs zetten om haar landing vast te houden, wat voor de nodige aftrek zorgde. De rest van de kür was, op een val bij één van de combinatiesprongen na, netjes. De jonge Brabantse was na afloop niet helemaal tevreden gezien haar eerdere resultaten, maar zette wel een hogere score neer dan Wories en liet 99,83 noteren voor de vrije kür. Met een totaalscore van 150,97 eindigde Lindsay van Zundert uiteindelijk met 13 punten boven Niki Wories (137,02) en mag zich de Nederlands kampioene noemen.

Het goud bij de Challenge Cup ging naar de 17 jarige Japanse Rino Matsuike, die de rest van het deelnemersveld ver voor bleef met een score van 224,34. Het zilver was voor de Amerikaanse Lindsay Thorngren, het brons ging naar Jülia Lang uit Hongarije.

Bij de Junioren dames ging de nationale titel naar Dani Loonstra van Kunstrijvereniging de Drechtsteden Dordrecht. De rijdster, die een groot deel van haar trainingen in het buitenland afwerkt bij de Zwitserse coach Stéphane Lambiel, begon met een comfortabele voorsprong van bijna 9 punten op de nummer twee en clubgenote Julia van Dijk aan de vrije kür. Beide dames lieten bij de vrije kür veel punten liggen, maar voor de titel werd het, door het verschil dat Dani op zaterdag had gemaakt, niet meer heel spannend. Het brons op het Nederlands kampioenschap ging naar Isabella Smit. In het algemeen klassement kwamen de Japanse rijdsters Mone Chiba en Ayumi Shibayama in de vrije kür beiden tot een score van 108,87, maar door de voorsprong van Chiba in de korte kür, ging zij met het goud naar huis. Shibayama werd tweede en de bronzen medaille ging naar Anna Pezzetta uit Italië.

Paarrijden
Na de Senioren dames was het op zondagmiddag de beurt aan de paren om het toernooi af te sluiten. Door enkele afmeldingen was het deelnemersveld uitgedund tot 5 paren, met de Nederlandse duo’s op de tweede en derde plek na de korte kür. Ook hier was het, door een verschil van maar 2,14 punten, nog een spannende strijd om de nationale titel. Verder stond een ticket voor het WK nog op het spel, nadat beide paren in de korte kür de minimale technische score van 27,00 hadden behaald, die mogelijk toegang geeft tot de mondiale titelstrijd in Montpellier eind maart.

Danilova & Tsiba pakken in Tilburg de Nederlandse titel | Foto: Piet van Es

Nika Osipova en Dmitry Epstein trapten de laatste inrijgroep af en reden een sterke vrije kür tot het voorlaatste element, de Axel Lasso Lift, compleet de mist in ging. Door het wegvallen van dit element misten ze een handvol punten en kwamen tot een score van 88.51 voor de vrije kür, wat hun totaalscore bracht op 139.94.

Daria Danilova en Michel Tsiba, die na hun landgenoten op het ijs kwamen, zetten op hun beurt een krachtig programma neer, ondanks een val bij de eerste geworpen drievoudige Rittberger. Het duo scoorde zowel op de technical element score als de program component score (de twee scores die uiteindelijk samen de totale score vormen) hoger dan Osipova en Epstein en gingen ervandoor met de Nederlandse titel bij het paarrijden. Ook haalden ze voor beide küren de minimaal vereiste technische scores voor het WK Kunstrijden en kwamen uit op een totaal van 149,40. Of ze daadwerkelijk afreizen naar Frankrijk, wordt later bekendgemaakt door de KNSB.

De Nederlandse paren eindigden op de tweede en derde plaats, het Russische paar Karina Akopova en Nikita Rakmanin won het goud.

Meer informatie en de definitieve uitslagen van de Challenge Cup & NK Kunstrijden zijn hier te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan