Tickets
Shop
Kort door de bocht 26 aug 2022

Rutger Tijssen stapt over naar wielersport, Isabella Smit klimt nog plaats

Rubriek van nieuws en wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Jumbo-Visma

Rutger Tijssen krijgt kans als ploegleider wielervrouwen Jumbo-Visma
De wielertak van Team Jumbo-Visma heeft schaatscoach Rutger Tijssen vastgelegd als ploegleider voor de vrouwenformatie. De 42-jarige Amsterdammer spreekt van een lang gekoesterde droom die in vervulling gaat.
Tijssen was eerder dit jaar na het afgesloten hoofdstuk met Team Worldstream voortvarend begonnen aan het opzetten van een nieuw team met rijders en rijdsters zonder (commerciële) ploeg. Al snel viel te beluisteren dat hij dat project had geparkeerd en zijn aandacht had verlegd naar de wielersport. “Ik volgde de ontwikkelingen rondom het vrouwenwielrennen de voorbije jaren met veel aandacht. Er is tegenwoordig een zeer uitgebreid koersprogramma, met de Tour de France voor vrouwen als het perfecte voorbeeld. De populariteit van deze tak groeit zienderogen en dat vraagt om een professionele benadering van de teams”, zegt Tijssen op de website van Jumbo.
“Ik heb prachtige momenten gekend in het schaatsen”, merkt hij op, verwijzend naar successen van bijvoorbeeld Jutta Leerdam, Ireen Wüst en Sven Kramer die hij van dichtbij mocht meebeleven. “Ik was echter ook klaar voor een verandering naar een iets andere wereld. Er zijn parallellen tussen de trainingsmethoden, maar de cultuur van beide sporten is verschillend. Al heb ik uiteraard niet de intentie de wielercultuur van Jumbo-Visma nu te veranderen.”

Isabella Smit eindigt als zeventiende in Courchevel
Debutante in de ISU Grand Prix Junioren Isabella Smit is als zeventiende geëindigd in de eerste kunstrij-krachtmeting op topniveau voor junioren. De 18-jarige Dordtse klom na haar vrije kür van vrijdag nog een plaats in de algemene rangschikking. Ze kwam uit op een totaalscore van 116.40 punten. Haar tweede optreden beloonde de jury met 77.06 punten. Donderdag liet ze na de korte kür 39.34 punten noteren. Twee Japanse meisjes domineerden het spel in het Franse Courchevel. Hana Yoshida won het toernooi met 203.52 punten, de enige deelneemster met een score boven de 200 punten. `Haar landgenote Ayumi Shibayama, na de korte kür nog eerste, moest door een derde plaats in de vrije oefening genoegen nemen met de tweede stek. Zij behaalde 188.39 punten.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan