Tickets
Shop
Kort door de bocht 13 dec 2021

Elfstedentocht kan doorgaan in coronatijd, opknapbeurt Jaap Edenbaan

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats- en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Soenar Chamid

Elfstedentocht in coronatijd
Mochten de weergoden meewerken, en de ijsdikte het vereiste aantal centimeters oplevert, dan kan dat deze winter zomaar tot een Elfstedentocht leiden. Ook als corona nog regeert, hoeft dat virus de Tocht der tochten niet te dwarsbomen. Het bestuur van de Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden is er alleen nog niet uit welke passende maatregelen  er moeten worden genomen om het evenement veilig te organiseren. Vorig jaar zei voorzitter Wiebe Wieling dat het unieke evenement niet zou doorgaan in tijden van corona. Dat standpunt is dus herzien omdat er nu meer dan tachtig procent van de Nederlandse bevolking is gevaccineerd.

Hulp voor Thialf, opknapbeurt Jaap Edenbaan
Thialf kan weer vooruit met een terugkerende bijdrage van de overheid. Het schaatspaleis van Nederland krijgt naar verluidt de komende vier jaar een miljoen euro per jaar van het nieuwe kabinet. Die tegemoetkoming volgt op de brandbrief waarmee verschillende topschaatsers eind oktober aandacht vroegen voor de aanhoudende financiële problemen van de baan in Heerenveen.
Ook is er goed nieuws voor de Jaap Edenbaan in Amsterdam, de oudste openluchtkunstijsbaan in Nederland, die een opknapbeurt krijgt. De bestaande ijshal wordt vervangen door een wedstrijdhal en een trainingshal. De buitenbaan blijft onoverdekt, om ‘de karakteristieke sfeer te behouden’. Verder wordt het hele complex moderner en duurzamer. De werkzaamheden beginnen in 2023 ende kosten ervan zijn beraamd op vijftig miljoen euro, waarvan de helft de gemeente voor haar rekening wil nemen. Dat voorstel moet nog wel worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

TeamNL shorttrackers in select gezelschap op Spelen
Op de komende Winterspelen in Beijing zijn slechts vijf landen verzekerd van het maximum quota van tien startplaatsen (vijf mannen, vijf vrouwen) in het shorttracktoernooi. Behalve TeamNL zijn dat gastland China, Korea, Canada en Italië. Rusland mag negen rijders afvaardigen (vier mannen, vijf vrouwen), Amerika, Japan en Hongarije moeten op medaillejacht met zeven deelnemers, Polen kan zes sporters sturen en Kazachstan heeft vijf plekken afgedwongen in de vier World Cups. Er zullen shorttrackers uit 24 verschillende naties op het ijs verschijnen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan