Tickets
Shop
Nieuws 13 aug 2021

Schaatslegendes genieten van hun jaarlijkse Spaghetti Tour

Een rondje fietsen, met koffie en een appelpuntje onderweg, een borrel na afloop en een pastamaaltijd zijn de vaste ingrediënten van de jaarlijkse ‘Spaghetti Tour’. Oftewel: het ongedwongen weerzien van een aantal schaatscoryfeeën uit het verleden dat oud-kernploeglid Piet Kieviet al een decennium organiseert. “Die glunderende koppies, daar doe je het allemaal voor.” Deze week was het weer zover. Het bleef nog lang gezellig in de Betuwe…

Genieten met, inderdaad, een grote G, dat is het alle jaren opnieuw. Vanaf het moment dat de eerste cracks binnendruppelen bij Piet thuis in Ingen (aan de Nederrijn), barsten de verhalen over vroeger los. Want met de racefiets erop uit, da’s leuk, maar het draait natuurlijk om de onvergetelijke verhalen over een periode die ver achter iedereen ligt. Vaak treedt Gerben Karstens, ook bekend als gewezen rittenkaper én grappenmaker in de Tour de France, op als een soort spreekstalmeester die de anekdotes met het gemak van een cabaretier uit zijn mouw schudt. Maar de notariszoon uit Leiden heeft verstek moeten laten gaan vanwege een pijnlijke ontsteking. Ook een andere trouwe klant, Rudie Liebrechts, gezegend met een fotografisch geheugen en daarom vanzelfsprekend goud waard tijdens dit soort bijeenkomsten, wordt deze keer gemist. De geboren Vlaardinger, in 1961 en ’64 derde op het WK Allround, mist het feest door ziekte.

Foto : Eigen foto

Er is nog pret genoeg, want iedereen die graaft in zijn geheugen, vindt hilarische verhalen van lang geleden. “Fantastisch wat er op zo’n dag allemaal wordt verteld’’, zegt de bijna 79-jarige Kieviet die samen met zijn vrouw Betsie alle jaren het volledige programma voor zijn rekening neemt. “Het is allemaal niet zo heel moeilijk hoor”, klinkt het bescheiden. “Rond tien uur is het verzamelen. Bakkie koffie, koek erbij, een soort statiefoto maken in de tuin die ik gebruik om de uitnodiging voor volgend jaar te maken, en dan opstappen voor een tocht door de Betuwe.”

De editie 2021 staat in het teken van de veerpontjes. De groep van twintig fietsende ex-schaatsers, onder wie Ard Schenk, Jan Bols, Piet Kleine, Peter Nottet en ‘debutant’ Hilbert van der Duim, vaart over bij Amerongen, Beusichem, Opheusden en Elst. Na een kilometer of vijftig volgt er een lunch en na de pauze verplaatst de groep zich via een stukje Utrechtse Heuvelrug naar de plek waar alles is begonnen.

Kieviet: “Wanneer we weer terugkomen, duiken we allemaal in de Kolk, een water achter mijn huis, om af te koelen. Daarna een biertje, een glas wijn en de spaghetti. Lekker herinneringen ophalen van vroeger natuurlijk. Ik heb ook een hot tub in de tuin staan. Nou, daar wordt goed gebruik van gemaakt. Man, ik vind het zo prachtig om dit elk jaar voor elkaar te krijgen. Het is intussen een geweldige traditie geworden waar ze voor in de rij staan. Ik beperk het echter tot een gezelschap van een man of twintig dat wel regelmatig op de fiets zit.”

De uitverkorenen van deze aflevering: (voorste rij van links naar rechts) Jan Bols, Jan Bazen, Peter Nottet, Jos Valentijn, Ard Schenk, Roelf Breederveld en Frits Schalij. Achterste rij: Klaas Renes, Wim van Heist, John Olof, Jos Pronk, Jan Derksen, Piet Kieviet, Jan Halfweeg, Jos Niesten, Rien de Roon, Hilbert van der Duim, Jaap Havekotte, Co Giling en Piet Kleine. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan