Tickets
Shop
Nieuws 12 jan 2019

Schulting slaat eerste slag in strijd om EK-titel

Suzanne Schulting heeft op de tweede dag van het EK Shorttrack goede zaken gedaan in de strijd om de Europese titel. Op de 1500 meter passeerde ze met twee ronden te gaan zowel de Franse Tifany Huot Marchand als de Britse Elise Christie, om als eerste over de streep te komen.

Foto : Sander Chamid

Meteen na de start verzekerde Schulting zich van de tweede positie. Elise Christie verhoogde daarop het tempo, maar met een spectaculaire inhaalactie van de derde naar de eerste plaats kwam ze aan de leiding. Die leidende positie gaf ze in de laatste ronde niet meer weg. Met een luide kreet van ontlading kwam ze over de streep. Achter Schulting pakten Christie en Sofia Prosvirnova zilver en brons.

De geëmotioneerde Schulting droeg haar zege op aan Sjinkie Knegt. De 29-jarige Fries ligt sinds donderdag met brandwonden in het ziekenhuis na een ongeluk met de houtkachel bij hem thuis. "Op het moment dat ik na de finish bij Jeroen (Otter - coach, red.) kwam, zeiden we tegen elkaar: 'Deze is voor Sjinkie'. Dat was ook het eerste wat op dat moment door mijn hoofd schoot."

Op vrijdag had Schulting eventjes contact met Knegt. "Hij stuurde mij een appje: 'Hoe is het gegaan, topper?' Dat gaf een fijn gevoel. Hij heeft z'n telefoon weer in z'n handen en dat is een goed teken! Sjinkie is mijn maatje en het is heel vet om voor hem goud te winnen."

In de B-finale ging de zege na een penalty's voor Efremenkova en Sara Luca Bacskai naar Petra Jaszapati. Van Kerkhof werd tweede en Van Ruijven derde. 

Foto : Sander Chamid

Broertjes Liu in pole position
De Nederlandse heren wisten op de 1500 meter geen plaats in de A-finale af te dwingen. In een sterke rit met onder meer de broertjes Liu en de Fransmannen Migunov en Lepape streden Daan Breeuwsma en Dylan Hoogerwerf niet om de voorste plaatsen. Shaoang en Shaolin Sandor hielden de deur goed dicht en gingen onverstoord naar de finale. Itzhak de Laat kwam bij een inhaalactie ten val en werd vervolgens bestraft met een penalty. In de B-finale snelde Breeuwsma naar de tweede plaats. 

De zege ging naar Shaolin Sandor Liu. Er werd vanaf de start gestreden om de posities, waardoor het een snelle wedstrijd werd. Thibaut Fauconnet maakte daarbij nog misbaar na een opstootje, maar kreeg vervolgens zelf een penalty. Liu trok uiteindelijk aan het langste eind. Zijn jongere broer Shaoang werd op de finish net niet gepasseerd door Semen Elistratov, die zo het brons pakte.

Ook op de 500 meter veroverden Liu en Liu het goud en zilver, ware het dit keer in de omgekeerde volgorde. Klassementsleider Shaolin Sandor werd nog wel even voorbijgestoken door Pavel Sitnikov, maar wist dat snel weer te corrigeren. De beide broertjes gaan na twee afstanden gezamenlijk aan de leiding, gevolgd door Elistratov. 

Nederlanders bestrijden elkaar op 500 meter
Itzhak de Laat en Daan Breeuwsma kwamen op de 500 meter allebei in de eerste kwartfinale op het ijs. Direct na de start bezetten zij de voorste twee posities, maar de twee mannen gingen de onderlinge strijd niet uit de weg. Breeuwsma viel daardoor terug naar de derde positie. De Laat wist alsnog als tweede over de streep te komen, maar Breeuwsma viel buiten de boot. "Dit was de domste rit van de dag", was Breeuwsma duidelijk. "Dit hadden we met z'n tweeën slimmer moeten uitspelen. Achteraf zijn er ook wel wat woorden gevallen, maar op een gegeven moment zei Jeroen (Otter - coach, red.): 'Nu is het klaar'. En dan is het ook klaar."

"Het is zonde dat het zo gegaan is en ik snap ook dat Daan baalde", beaamt De Laat. "Na afloop heb ik m'n excuses aangeboden, maar ik kan er nu niets meer aan doen. Ik dacht eigenlijk dat Daan in zou houden, maar dat deed hij niet en dan gaan we allebei volle bak die bocht in. Misschien had ik even gas terug moeten nemen en achter hem aan moeten sluiten. Maar het was in het heetst van de strijd en het hoort ook bij het spelletje. Gelukkig kunnen we elkaar prima vergeven. Aan het einde van de dag moet je samen de relay rijden en dat is ook goed gegaan."

Dylan Hoogerwerf lag in zijn kwartfinale aanvankelijk tweede. Bij een poging leider Shaoang Liu nog in te halen, werd hij echter gepasseerd door Sitnikov. In een ultieme aanval belandde hij vlak voor de finish in de kussens. 

In de halve finale startte De Laat van de vierde positie. Hij passeerde met een handige beweging Semen Elistratov, maar kwam tijd en snelheid tekort om ook nog Sebastien Lepape voorbij te gaan. Als derde in de race ging hij naar de B-finale. Daarin streed hij mee voor de voorste posities, maar kon niet op tegen de Belgisch kampioen Stijn Desmet en Elistratov. De Laat kwam als derde over de meet. 

Schulting en Van Kerkhof in actie op de 1500 meter | Foto : Ed Gonzalez O'Mahoney

Bij de dames haalde de zilveren medaillewinnares van de 1500 meter, Elise Christie, niet de halve finale. Dat betekende goed nieuws voor Schulting, die zich net als Van Ruijven overtuigend plaatste voor de finale. Yara van Kerkhof werd in de halve finale uitgeschakeld, nadat ze als vijfde finishte in de halve finale. In eerste instantie dook zij bij de start voorover, maar kreeg een herkansing vanwege een valse start van de Duitse Anna Seidel. 

Van Ruijven had in de finale wederom een uitstekende start, maar Natalia Maliszewska kwam na twee ronden onderdoor. In de laatste ronde deed Van Ruijven nog een poging om de Poolse te passeren, waarbij Schulting ten val kwam. De Westlandse moest vervolgens de zilveren medaille aan Martina Valcepina laten, maar veroverde wel het brons. Schulting ving zichzelf op in de boarding en finishte als vierde. Sofia Prosvirnova pakte de zege in de B-finale. 

Voor Van Ruijven was deze bronzen medaille een 'domper', aangezien ze met hoge verwachtingen de 500 meter-finale in ging. De sprintster won dit seizoen al goud en zilver op de World Cups en stond met veel vertrouwen aan de start. "Ik ben hier dus niet heel tevreden mee", aldus Van Ruijven, die in de finale snel uit de startblokken kwam. "Vlak voor het eind werd ik ingehaald door Maliszewska en die probeerde ik in de laatste ronde weer in te halen. Maar op dat moment reden Suus en ik tegen elkaar aan, of Suus tegen mij, ik weet het niet precies. We raakten allebei uit balans, waardoor ik mijn actie niet meer kon doorzetten."

"Ik rook aan goud, maar in het shorttrack moet je niet aan een resultaat denken", vervolgt de Westlandse, die in Dordrecht haar tweede individuele EK-medaille veroverde. "Bij de World Cup in Almaty vond ik dat ik niet zo'n sterke finale reed en reed ik meer voor zilver. Dat wilde ik niet weer. Het was alles of niets voor mij en uiteindelijk is het brons geworden. Jammer, maar morgen weer een nieuwe kans op de 1000 meter."

Volgens Schulting was de valpartij een kwestie van een gebrek aan race-ervaring op de kortste afstand. "Als je kijkt naar hoeveel finales ik heb gereden op topniveau, dat zijn er nog niet eens vijf. Dit seizoen reed ik m'n eerste World Cup-finale op de 500 meter. Ik maakte nu de verkeerde beslissing door binnendoor te gaan op het moment dat Lara ook binnendoor wilde."

Relayploegen naar finale
In de halve finale van de afsluitende relay wisten de Nederlandse dames, met Schulting, Van Ruijven, Van Kerkhof en Rianne de Vries zich overtuigend bij de finalisten te scharen. Met een strakke race behielden de dames van start tot finish de leiding. Samen met de Franse, Russische en de Hongaarse dames strijden zij morgen om het goud. Ook de Italianen zijn nog in de strijd, na een toevoeging en penalty voor Polen. 

Ook de heren (Jasper Brunsmann, Dennis Visser, Breeuwsma en De Laat) reden een strakke halve finale. Met een goede inhaalactie passeerde Daan Breeuwsma de overige drie tegenstanders om de leiding te pakken. Visser passeerde de Hongaren nog even, maar moest die positie al snel weer afstaan. De oranjeploeg hield de Turken en Letten in het vervolg met succes achter zich en plaatste zich achter de olympisch kampioen als tweede voor de finale.

Klik hier voor alle uitslagen. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan