Tickets
Shop
Nieuws 16 jan 2019

Inlineskaters domineren regiotop dames

In zeven wedstrijden konden marathontalenten van de toekomst de afgelopen maanden de strijd met elkaar aangaan in het voorprogramma van de KPN Marathon Cup. De regiotop lijkt op de beloftencompetitie zoals we die bij de heren kennen, maar dan over de helft van het aantal wedstrijden. Grote marathontalenten kwamen bovendrijven. Het klassement werd namelijk gewonnen door de net 18 geworden Anna van den Bos.

Foto : Soenar Chamid

Hoewel het verschil in het eindklassement uiteindelijk slechts 6,4 punten bedroeg was de eindoverwinning in het klassement meer dan verdiend. Van den Bos won vijf van de zeven wedstrijden, waaronder ook de finale afgelopen weekend in Heerenveen. "Je weet natuurlijk dat het enorm spannend gaat worden tijdens de finale, want de verschillen in de top drie waren echt minimaal. Als het dan uiteindelijk lukt is dat fantastisch natuurlijk", vertelt de winnares.

Met nog een ronde te gaan leek Van den Bos echter niet in de allerbeste positie te liggen. De pas 16-jarige Evelien Vijn nam brutaal de leiding en zette een vernietigende sprint in. "Ja dat ging super goed, maar in de laatst bocht maakte ik een foutje waardoor ik wat snelheid verloor", zegt Vijn. In de laatste meters achterhaalden Van den Bos en de ervaren Lisanne Buurman het grote marathontalent.

Opstap
Dit seizoen mochten de beste dames uit de regiotop enkele keren ruiken aan het niveau van de Topdivisie. In zogenaamde doorstroomwedstrijden maakten ze hun opwachting. "Dat gaat nog wel een stuk harder hoor", zegt Van den Bos meteen. "In een wedstrijd als zaterdag kan ik zelf wel wat forceren. Een gaatje dichtrijden of zelf aanvallen. In de Topdivisie ligt het gemiddelde tempo een stuk hoger en zijn de aanvallen venijniger. Je moet leren om zuinig om te gaan met je energie."

Toch staan zowel Vijn als Van den Bos te popelen om volgend jaar hun opwachting te maken op het hoogste niveau. Beide dames willen graag de overstap maken en langebaanschaatsen is, zeker bij Van den Bos, minder belangrijk.

"Ik heb aan het begin van het seizoen wel wat langebaan gereden, maar ik vind marathonschaatsen gewoon veel leuker. In een groep rijden, tactiek en langere wedstrijden spreken me veel meer aan dan in je eentje rijden tegen de klok. De combinatie van inlineskaten en marathon is voor mij nu de beste." Toch zet ze het langebaanschaatsen nog niet helemaal aan de kant. "Dat is hoe ik er nu over denk en er zijn genoeg voorbeelden van schaatsers die via de marathon weer terugvloeien naar de langebaan. Dat houd ik dan ook zeker als optie."

Beloftencompetitie
Na enkele seizoenen regiotop zal deze competitie in de huidige opzet volgend jaar niet weer worden gehouden. Momenteel wordt gekeken naar de mogelijkheden voor een landelijke beloftencompetitie voor dames.

Competitieleider Willem Hut staat daar positief tegenover. "We vinden de regiotop van de laatste jaren een succes. We wilden kijken of er draagvlak voor was in het damesschaatsen en na dit seizoen kunnen we wel zeggen dat die er is. Ik zie mooie omvangrijke pelotons en aantrekkelijke wedstrijden. Hoewel er nog wat stappen genomen moeten worden tot het realiseren van een landelijke beloftencompetitie voor dames in het seizoen 2019/2020, is er een aanzienlijke kans dat we volgend jaar, net als bij de heren, ook twee landelijke damescompetities hebben."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan