Tickets
Shop
Nieuws 14 sep 2018

Belangrijk seizoen voor regiotop dames

De landelijke competitie voor de regiotop dames staat aan de vooravond van een mooi en tegelijkertijd cruciaal marathonseizoen. Na deze winter zal naar alle waarschijnlijkheid besloten worden of de competitie verder gaat als landelijke beloftencompetitie dames, of dat de dames voorlopig teruggaan naar de regio.

Foto : Soenar Chamid

Met zeven regiotopwedstrijden en twee extra wedstrijden op Flevonice kunnen de regiodames dit seizoen weer met grote regelmaat de competitie aangaan met dames uit de andere regio's. De eerste wedstrijd van deze competitie staat gepland voorafgaand aan de tweede KPN Marathon Cup in Deventer. De finale vindt plaats op 12 januari in Heerenveen.

Naast het feit dat de dames zich in deze wedstrijden enkele keren kunnen meten met marathonschaatssters uit andere regio's, zijn er ook belangrijke startplekken te verdienen voor landelijke wedstrijden in de topdivisie. Zo mogen de eerste tien dames in het klassement na de vijfde regiowedstrijd deelnemen aan het NK in Groningen en zijn er 20 startbewijzen te verdienen voor het ONK op de Weissensee. Ook zijn er gedurende de landelijke marathoncompetitie twee zogenoemde doorstroomwedstrijden, waarin de best geplaatste dames in de regiotop mogen strijden in de topdivisie.

Beloftendivisie dames?
De regiotop dames is een meerjarig project dat haar laatste jaar in gaat. Na dit seizoen zal er definitief worden besloten of er draagvlak is voor een landelijke beloftencompetitie bij de dames. Bij de heren is dat al wel het geval.

Competitieleider Willem Hut en sectiebestuurder Laurens Achterkamp volgen de dames met veel belangstelling. "We kijken hierin natuurlijk naar de opkomst van de wedstrijden. Als er telkens een handjevol dames is, dan is er duidelijk geen draagvlak", vertelt Hut. "We kijken echter ook verder. Wat is het niveau van de wedstrijden en blijven er op deze manier nog pelotons actief in de regio? Het kan niet zo zijn dat we dit doorzetten ten koste van de regionale competities. Er moet een evenwichtige verdeling zijn in alle damespelotons en een nog betere opmaat naar de topdivisie."

Om de overstap naar de topdivisie zo gemakkelijk mogelijk te maken is dit seizoen bij de regio top dames ploegenspel toegestaan. In de voorgaande jaren mocht dat officieel niet al gebeurde het wel. "Kijk naar de topdivisie bij de dames, daar is ploegenspel niet meer weg te denken, dus waarom zou je dat niet toestaan."

Download hier de kalender van de regiotop dames.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan