Tickets
Shop
Nieuws 14 jan 2019

Gouden Speld voor Freek van der Wart

Oud-shorttracker Freek van der Wart (30) heeft zondag in Dordrecht de Gouden Speld van de KNSB ontvangen. Tijdens het EK Shorttrack kreeg de Europees kampioen van 2013 deze bondsonderscheiding opgespeld door Sippy Tigchelaar, voorzitter van de sectie Shorttrack.

Foto : Huub Snoep

Dat gebeurde kort voor de relayfinales van het EK. Van der Wart heeft zelf vele malen in zo'n finale gestaan. Met het Nederlandse relayteam scoorde hij onder meer drie Europese en één wereldtitel. In de olympische finale van Sotsji in 2014 gingen Oranjes medaillekansen in rook op toen Van der Wart in de eerste bocht viel en de arbiter niet liet herstarten.

De jaren daarna zinde de geboren Zoetermeerder op revanche bij de Spelen in PyeongChang. Een hardnekkige enkelblessure verstoorde die droom. In het najaar van 2017 zette Van der Wart, sinds 2006 lid van de toen gloednieuwe Nationale Trainingsselectie Shorttrack, een punt achter zijn actieve loopbaan. Op 1 juli vorig jaar trad hij in dienst bij de KNSB als disciplinemanager Langebaan.

Bij het EK Shorttrack maakte Van der Wart even een uitstapje naar zijn oude liefde: hij verzorgde in het Dordtse stadion mede het wedstrijdcommentaar. Tijdens de laatste dweilpauze werd hij door toernooidirecteur Cees Juffermans en Sippy Tigchelaar in de schijnwerpers gezet.

Sippy Tigchelaar, Freek van der Wart en Cees Juffermans | Foto : Huub Snoep

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan