Tickets
Shop
Nieuws 23 dec 2019

Wat moet je weten over schaatsen in Overijssel?

In Overijssel is schaatsen officieel benoemd tot een van de kernsporten in het evenementenbeleid. “Dat doen we omdat de sport bij de provincie past en omdat er heel veel mensen genieten van de schaatsevenementen. Mensen komen uit de wijde regio om de schaatsers te zien rijden. En het zorgt voor inspiratie bij de jeugd: door schaatshelden te zien ontstaat er enthousiasme voor de sport”, luidt het. Maar wat weten we eigenlijk over de schaatsprovincie Overijssel? Wij zetten het voor je op een rijtje!

IJsbanen
Om te beginnen heeft Overijssel het ijsbaantechnisch gezien goed voor elkaar. Op maar liefst twee plekken kunnen mensen uit de provincie tegenwoordig terecht op een 400 meterbaan. Van 1962 tot 1992 werd er geschaatst in het IJsselstadion, een ijsbaan aan de westkant van Deventer. Deze werd in 1992 afgebroken, waarna de welbekende Scheg, die aan de andere kant van de stad werd gebouwd het stokje overnam. 


In oktober 2008 werd een tweede en daarmee gloednieuwe ijshal geopend in Overijssel: IJsbaan Twente. En met succes: de baan in Enschede is de op één na snelste van Nederland en staat wereldwijd op plaats vierentwintig. Om de concurrentie aan te kunnen blijven gaan werd het ijs in Deventer in 2011 tevens (semi)overdekt.

IJsbaan Twente | Foto : Soenar Chamid


Grote toernooien op kunstijs
Het mag inmiddels vaste prik zijn dat de grote schaatstoernooien op Thialf worden verreden, maar dat is lang niet altijd zo geweest. In 1966, 1979 en 1981 werden de Europese kampioenschappen (heren) verreden in Deventer en ook de wereldtitels van 1969 en 1973 (heren) en 1967 en 1984 (dames) werden in Overijssel vergeven. Ook voor de NK afstanden (1993 en 2000) en het NK Allround (1998) reisde schaatsminnend Nederland af naar het Oosten.

Franz Krienbuhl in actie tijdens het WK van 1973

Nog veel recenter werden eind 2015 in Enschede de wereldbekertickets verdeeld tijdens de KNSB Cup. Tijdens de verbouwing van Thialf ving de ijsbaan tevens de topploegen op voor hun zomertrainingen.

Het is inmiddels achttien jaar geleden dat het NK Marathon in Overijssel werd gehouden. Jan Maarten Heideman won bij de heren, terwijl Erik Hulzebosch (rijdend in eigen provincie) het zilver pakte. De Overijsselse Gretha Smit pakte het goud bij de dames.

Natuurijs
Als het begint te vriezen komt Overijssel in actie! Naast de natuurijsbaantjes die hun  spreekwoordelijke deuren openen, dingen er daarnaast ook vaak één of zelfs twee banen mee naar de eerste natuurijsmarathon van de winter. Gramsbergen, maar vooral Haaksbergen, hebben daardoor de afgelopen winters al vaak als eerste het marathonpeloton mogen ontvangen, net als afgelopen januari.


Ook op bevroren open water hebben de schaatsers niks te klagen. Er zijn namelijk maar liefst twee natuurijsklassiekers te rijden in de provincie; De Noordwesthoekrit (met start en finish in Steenwijk) en de Hollands Venetiëtocht (start en finish op het Bovenwijde). Omdat Overijssel daarnaast over prachtige natuurgebieden met veel water beschikt is er ook voor de kinderen of beginnende schaatsers genoeg plezier te beleven.


Schaatsbloed

Ook is de Overijsselaar verantwoordelijk voor een behoorlijke oogst aan nationaal en internationaal eremetaal op het ijs. Het talentvolle bloed stroomt door de aderen van deze Oosterlingen. Onder meer Gary Hekman, Ronald en Michel Mulder, Erben Wennemars, Gerwin Smit, Jorien ter Mors, Moniek Kleinsman, Jan Smeekens, Stefan Groothuis en Carlijn Achtereekte, ze komen allemaal uit Overijssel! Ook Elfstedenwinnaar Reinier Paping, winnaar van de barre tocht in 1963, kwam uit Overijssel. Net als tweevoudig winnaar Evert van Benthem. We blikken terug op een aantal mooie sportmomenten (klik naar rechts om door de fotoreeks heen te lopen)


Jeugd
Naast het binnenhalen van mooie schaatsevenementen staat ook de jeugd hoog in het vaandel bij in de provincie. ‘Zien sporten, doet sporten’, luidt het dan ook. Het enthousiasme om zelf te gaan leren schaatsen zou zomaar aangewakkerd kunnen worden bij het zien van een spannende wedstrijd van fanatieke sporthelden in de omgeving. Daarnaast is er nog een mooi initiatief van kracht: als eerste provincie beschikt Overijssel over een Schoolschaatsbus, een initiatief van de KNSB en Reggeborgh. Zij vervoeren schoolklassen gratis naar de dichtstbijzijnde ijsbaan in Deventer of Enschede voor een leuke schaatsles.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan