Tickets
Shop
Nieuws 22 mrt 2018

Viking stapt in bij Team Stehmann

Team Stehmann heeft de zaakjes helemaal rond voor het komende marathonseizoen, waarin de ploeg haar debuut maakt in de Topdivisie. Dat zal gebeuren onder de naam Team Stehmann/Viking. De vermaarde schaatsfabrikant stapte vandaag definitief in bij de ploeg.

Teammanager en ploegleider Mario Donker kan zijn geluk niet op. Pakweg drie maanden geleden was het enkel nog een idee om met het Beloftenteam Stehmann over te gaan naar de Topdivisie. Een avontuur, waarvan het amper zeker was hoe dat zou aflopen.

Maar nu kan al worden vastgesteld dat de formatie een aanwinst zal worden op het hoogste niveau. Organisatorisch staat het team goed. Met het vastleggen van Viking als naamsponsor zijn de laatste gaten op de begroting helemaal gedicht en kan met de gecontracteerde rijders Danny Stam, Jesse Vriend, Robert van Dalen en de als laatste binnengehaalde Sjors van der Meer worden begonnen aan een goede voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Enthousiasme
"We hebben Viking benaderd met de vraag of ze iets voor ons konden betekenen", vertelt Donker. "Ons enthousiasme werd gehonoreerd, maar ze wilden het dan wel meteen goed doen en hun naam aan het team koppelen. Ik had zelf iets van 'wat gebeurt hier?'. Deze zag ik echt niet aankomen. Maar zo'n mooie sponsor bij ons team, daar ben ik wel apetrots op. Als je ziet wat we nu in drie maanden voor elkaar hebben gekregen, dat is echt bizar."

Het instappen van Viking lijkt verrassender dan het is, stelt directeur Hiddo Visser. De schaatsfabrikant keek al langer met een schuin oog naar deze discipline. "Op de langebaan zijn we wel heel goed vertegenwoordigd, maar we denken dat we in de marathon meer zichtbaarheid moeten hebben", stelt Visser.

Niettemin was Viking op dat punt altijd wat terughoudend. "We willen meer zichtbaarheid, maar absoluut niet polariseren. Als we één van de grote ploegen zouden sponsoren, zijn we veel meer geld kwijt, maar brengen we mogelijk ook tweespalt. Dan zouden we misschien iets moeten uitleggen aan andere teams. Dat idee hebben we met Stehmann/Viking niet."

Betrokkenheid
De nieuwe ploeg ziet Visser als een opleidingsteam. "Zij hebben de intentie de marathon verder te brengen, en dat past bij ons. Wij denken dat dit een leuke opstap is voor Viking."

De schaatsfabrikant heeft zich voor twee jaar verbonden aan de ploeg. "Opties voor langere tijd zijn nog niet vastgelegd, maar wel mogelijk", aldus Visser, die aangeeft dat Viking gaat proberen zichtbaarder te worden op de baan. "Meer betrokkenheid bij de rijders, meer terugkoppeling over materiaal. Daarin willen we eigenlijk een stap verder gaan door bijvoorbeeld de ervaring van de rijders mee te brengen naar de buitenwacht."

Voor dat laatste heeft Visser een mooi voorbeeld van een lezing in Deventer. "Daar kreeg ik de vraag van iemand die naar de Weissensee ging en wilde weten of hij iets aan zijn ronding moest doen. Dat is iets moois voor onze rijders, kunnen ze iets posten om te laten zien wat zij aan preparatie doen. Zie het als een technisch uithangbord voor ons. Wij kunnen wel iets vertellen, maar als een marathonrijder dat doet, spreekt dat tot de verbeelding."

Geruststelling
Het team is nu voor twee jaar onder de pannen, stelt Donker. "De kleding, Oostenrijk, Zweden; alles is ingedekt. Dat is een hele geruststelling. Deze week kwam daar zelfs nog een subsponsor uit de regio bij. We merken wel het verschil in aantrekkingskracht tussen Beloften en Topdivisie. Binnen drie maanden zijn we klaar. Rijders rond, budget rond. Wat willen we nog meer? Ik ben een blij mens en tel de dagen af naar het nieuwe seizoen."

Meer lezen over marathon? Klik hier!


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan