Tickets
Shop
Nieuws 31 mrt 2018

VIDEO Baancompetitie: 'Ik ben best wel een rommelkont'

Op de baan van Sportstad Heerenveen werd zaterdag de eerste wedstrijd in de KNSB Baancompetitie van deze zomer verreden. Voor de jeugd, junioren en senioren stonden de 500 meter en een afvalkoers op het programma.

Foto : Hidde Muije

Bij de dames schreef Marit van Beijnum de sprintafstand op haar naam, voor Bianca Roosenboom en Anna van den Bos. Georgie Dalrymple eindigde in de finale naast het podium. Op de afvalkoers ging de winst naar Roosenboom. Zij klopte Van den Bos en Bente Kerkhoff in de eindspurt. De koers lag lange tijd stil na een tweede zware valpartij, waarbij A-juniore Demi Huiden het voornaamste slachtoffer was, maar werd met 38 ronden te gaan weer hervat.

"Aan de ene kant is het leuk om met A-junioren te rijden maar aan de andere kant niet", zegt Roosenboom. De vier junioren die vorig jaar het EK in Lagos reden (Van den Bos, Van Beijnum, Kerkhoff en Lianne van Loon), kunnen qua niveau makkelijk mee met de senioren, meent de 28-jarige routinier. "Maar voor de breedte is het denk ik beter als de races apart zijn. Ook als je kijkt naar de valpartijen. Er zijn genoeg deelnemers: laat dan bijvoorbeeld de junioren B en A samen rijden en doe dispensatie voor de rijdsters die erboven uitsteken."

"Voor de anderen is het denk ik te vroeg. Zij zijn gewend om vijf kilometer afvalkoers te rijden en moeten nu vijftien kilometer omdat de afstand bij de senioren langer is. En ze zijn natuurlijk minder stabiel, dat is heel normaal. Je bent jonger."

Triangle

Met de eerste overwinning op zak is het seizoen goed begonnen voor Roosenboom. "Gezien de voorbereidingen op het WK ga ik wel een groot deel van de competitiewedstrijden meepakken. Dat zullen we ook wel eens per week moeten bekijken. In het verleden ging ik vaak door ondanks een klein pijntje en had ik vervolgens een grotere blessure dus ik moet er voorzichtig mee omgaan."

De Kampense heeft lering getrokken uit haar blessureleed in het verleden. "Ik train nu onder leiding van Desly (Hill, red.) en er zijn ook selectietrainingen met bondscoach Frank Fiers. Ik probeer zoveel mogelijk met Frank te overleggen wat ik doe. Het is voor mij lastig om gelijk in een schema van de selectie te gaan. Niet omdat ik het niet wil, maar vanwege die gevoeligheid moet ik heel gedoseerd trainen. Dat wordt goed overlegd."


RĂ©mon Kwant won de 500 meter bij de heren en versloeg Gerrie van Lingen, Jordy van Workum en Merijn Scheperkamp. De overwinning op de afvalkoers ging naar Luc ter Haar, hij was Van Workum en Ruurd Dijkstra te snel af. Ook bij de mannen ging een aantal rijders hard onderuit. Bondscoach Fiers vermoedde dat niet alleen het feit dat het de eerste wedstrijd van seizoen was een rol speelde maar ook de lage temperatuur in de avond.

"Van valpartijen schrik je altijd wel een beetje", zegt Kwant na de race. "Je hoopt dat iedereen er goed vanaf komt. En dat je er zelf niet bij ligt natuurlijk. Vooral in mijn geval aangezien een afvalkoers er niet toe doet voor mij. Dan is het heel zonde als je daarbij gaat liggen. Het scheelde niet heel veel. Ik ging nog even over het middenterrein heen maar uiteindelijk is het allemaal goed gekomen", besluit hij met een lach.

Jeugd
De jeugd kwam 's ochtends al in actie. Bij de kadetten maakten Janne Berkhout en Stijn van de Bunt een goede start in het klassement. Ramona Westerhuis en Ivo de la Porte zegevierden bij de junioren B.

Bekijk hier alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan