Tickets
Shop
Nieuws 02 jun 2018

'Supergebrande' Vormeer en 'dankbare' Hoolwerf zegevieren in Achterveld

Imke Vormeer en Bart Hoolwerf hebben de derde KNSB Marathon Cup op hun naam geschreven. In het Utrechtse Achterveld waren zij allebei de snelste uit een tweetallig kopgroepje. Vormeer versloeg daarin Elsemieke van Maaren en Hoolwerf zijn teamgenoot Crispijn Ariëns.

Foto : Neeke Smit

De glimlach was na de finish niet meer van het gezicht van Imke Vormeer te krijgen. Nog nooit had ze een wedstrijd in de KNSB Marathon Cup gewonnen, maar daar kwam vandaag verandering in. De 29-jarige rijdster van Team Sprog-Stouwdam verraste het peloton en vervolgens ook zichzelf. "Ik wilde heel graag winnen vandaag."

Toch had ze vooraf nooit gedacht mee te kunnen doen voor de winst. Toen Vormeer namelijk het parcours opstapte, voelde ze zich behoorlijk instabiel. Waarschijnlijk van een week hard werken. “Ik dacht: dit wordt helemaal niks. Ik zei al tegen m’n ploeggenoten dat ze beter niet achter mij moesten zitten.”

Maar naarmate de wedstrijd vorderde kwam Vormeer er beter in. Het peloton reed een hard tempo, met vooral Manon Kamminga en Elma de Vries als tempomakers. Met name Kamminga probeerde geregeld te ontsnappen, maar het overgebleven peloton van 15 dames liet haar niet gaan. Met nog één ronde te gaan probeerden Elsemieke van Maaren en Imke Vormeer het.

Veel ruimte kregen ze niet, maar een ronde later bleek hun voorsprong net voldoende te zijn om te sprinten voor de overwinning. Op het laatste rechte stuk ging Vormeer ‘vol gas’ en bleef zo Van Maaren, de nummer twee van het NK Marathon, voor. De sprint van het jagende peloton werd verrassend gewonnen door de pas 15-jarige Ramona Westerhuis, die voor het eerst deelnam aan een marathon voor de senioren en meteen op het podium belandde.

Vormeer was na afloop dolgelukkig. "Zo vaak win ik niet, dus als ik dan eens win, is dat supermooi", glunderde de rijdster van Team Strog=Stouwdam, die erkende ‘supergebrand’ te zijn vanwege twee redenen. De eerste was het feit dat ze bij het NK Marathon in Waarland in de sprint als vijfde eindigde in de vijftallige kopgroep. Daar kwam ze simpelweg snelheid tekort. “Daarom heb ik de afgelopen week veel op snelheid getraind. Blijkbaar heeft het geholpen”, aldus Vormeer, die na de wedstrijd in Achterveld ook de leiderstrui kreeg.

De tweede reden dat ze ‘supergebrand’ was, was het feit dat ze stiekem nog hoopt op een aanwijsplek voor het EK inlineskaten in België. “Bondscoach Frank Fiers heeft gezegd dat degene die goed presteert bij de marathons het laatste plekje verdient. Vandaag heb ik in ieder geval laten zien waartoe ik in staat ben.”

Foto : Glenn Wassenbergh

Bart Hoolwerf: 'Geluk dat Crispijn kwam aansluiten'
Bij de heren werd het een strijd tussen twee teamgenoten uit het kamp van Team Okay Fashion & Jeans. Bart Hoolwerf en Crispijn Ariëns reden ver voor het peloton uit en konden met zijn tweeën na een lange ontsnapping gaan bepalen wie er met de overwinning vandoor ging. "Wat doen we?", vroeg Hoolwerf aan Ariëns. "Wat wil je?", antwoordde hij. "Ik vond tweede al een mooie prestatie, maar Crispijn zei daarna: 'We gaan er wel om sprinten, dat is ook mooi voor het publiek'."

En dat gebeurde. Zij aan zij gingen ze het laatste rechte stuk op en zij aan zij kwamen ze over de finish. Er moest een fotofinish aan te pas komen, maar uiteindelijk werd Hoolwerf uitgekozen tot winnaar van de derde KNSB Marathon Cup van het seizoen. Hoolwerf is zijn ploeggenoot enorm dankbaar. "Ik had geluk dat 'ie bij me kwam. Crispijn is zo gruwelijk goed, hij is echt van wereldklasse."

Ariëns reed ronde na ronde in een moordend tempo op kop en Hoolwerf, die met nog 23 ronden als eerste van het peloton het initiatief nam, kon niets anders dan aanhaken. "Ik had het af en toe best lastig om hem te volgen. Ik moest zelfs een paar keer een gaatje vallen, maar omdat ik zijn teamgenoot ben, wachtte hij."

"Crispijn was ons tijdens het NK heel dankbaar dat we hem geholpen hadden aan de titel. Soms geef je wat en soms krijg je wat. Dat is het mooie aan ons team." Ariëns won tijdens het NK baan/weg goud op de punten/afvalkoers en ook tijdens het NK Marathon imponeerde hij door een 20 kilometer lange solo grandioos af te maken. Hoolwerf won op zijn beurt - met behulp van Ariëns - goud op de puntenkoers en mag zich mede daardoor ook opmaken voor het WK volgende maand. 

"Ik heb er onwijs veel zin in om als eerstejaars senior het WK in eigen land te rijden. Dit was dan ook alvast een supergoede training."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan