Tickets
Shop
Nieuws 27 jan 2018

Thomas Krol: 'Helpt niet om in een hoekje te gaan zitten huilen'

Als kanshebber op het KPN NK Sprint zag Thomas Krol zichzelf voorafgaand aan dit weekend niet. Om nog maar te zwijgen over een ticket voor het WK Sprint. Toch staat de schaatser van Team Plantina er na de eerste dag van de nationale titelstrijd in Thialf niet slecht voor, op maar acht honderdsten verwijderd van de nummer één bivakkeert hij voorlopig op de derde positie.

Foto : Sander Chamid

"Dat is wel een beetje tegen de verwachtingen in, ja", begint een tevreden Krol, die zich vlak achter ploeggenoot en sprintkanon Dai Dai Ntab en LottoNL-Jumbo's Hein Otterspeer in het klassement bevindt. "Met een heel groot gelukje zou het misschien mogelijk moeten zijn om een keer derde te worden in het sprintklassement, maar nu sta ik ineens heel dicht bij die eerste plek."

"Als je eerlijk bent is Hein hier de grote favoriet. Ik rijd misschien net iets harder op de 1000 meter, maar daarmee maak ik het gat van de 500 meter normaal gesproken niet goed. Als ik rijd wil ik altijd winnen, maar reëel was dat van tevoren niet. Nu iets meer, en dat had ik niet verwacht."

Op de 500 meter opende Krol, die het tijdens het sprinttoernooi in Heerenveen vooral van zijn 1000 meter moet hebben, voor het eerst in zijn carrière onder de tien seconden. "Daar heb ik echt zes jaar tegenaan lopen hikken en nu gebeurt dat eindelijk. In de training van afgelopen week kwam ik met een handgeklokte tijd al in de buurt. Een heel grote verrassing was het dus niet, maar toen de speaker het omriep dacht ik toch: bijzonder moment, mijlpaaltje", lacht hij.   

Toch had Krol met zijn zesde plaats op de 500 meter nog een gaatje met de concurrentie te dichten op de kilometer. Met de snelste tijd en een nieuw kampioenschapsrecord van 1.08,52 slaagde hij daar met vlag en wimpel in. "Het was mijn snelste doorkomst op de 200 meter ooit, maar ik werd wel opgejaagd door Dai Dai moet ik zeggen, ik wist dat ik snel moest zijn. Het is natuurlijk hartstikke mooi dat er nog nooit iemand sneller was op dit toernooi. Ik moet het ook van de duizend hebben, die wilde ik vandaag graag goed rijden en dat is gelukt."

Die 1000 meter
We willen het er niet inwrijven Thomas, maar het is wel wéér een razendsnelle kilometer... "Ja, ik heb vaker dit jaar laten zien dat ik een goede 1000 meter kan rijden. Ook internationaal heb ik het podium gehaald en nu win ik er zelfs een. Kai (Verbij, red.) is een aantal keer beter geweest, dat is een feit, maar ik kan het in principe ook. De kwalificatie voor de Spelen is helaas in mijn nadeel uitgevallen", vertelt Krol, die op een haar na, mede dankzij een complexe selectiematrix, een ticket naar PyeongChang misliep.

Tijdens het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) van eind december werd hij namelijk derde op de 1000 meter, maar het startbewijs voor Zuid-Korea werd toegewezen aan zijn geblesseerde, en daardoor tijdens het OKT afwezige, ploeggenoot Kai Verbij. 

Tijdje pijn doen
Of Krol daardoor extra graag wil laten zien dat hij constant presteert op de 1000 meter? "Een beetje wel ja. Nogmaals, het is begrijpelijk dat Kai is aangewezen, maar er wordt nu heel vaak gedaan alsof ik geen kans gemaakt zou hebben op de Spelen. Het is dus heel lekker dat ik het nu weer laat zien." Een écht goed gevoel houdt Krol er echter niet aan over. "Het gaat nog wel een tijdje pijn doen, daar verandert dit helemaal niks aan."

Of deelname aan het WK sprint zijn seizoen nog wel zou kunnen opfleuren? "Dat zou natuurlijk hartstikke mooi zijn, vooral omdat ik niet had verwacht dat hier iets te halen zou zijn voor mij. Toch had ik maar één doel dit jaar, dat is niet gelukt en dat steekt. Ik heb vandaag goede races gereden en dat is alles wat ik voor nu kan doen. Het helpt me natuurlijk ook niet om in een hoekje te gaan zitten huilen."

Op naar morgen nu, waar een tweede 500 en 1000 meter staan te wachten op Krol en zijn collega's. "Ik ga sowieso eerst veel tijd verliezen op de 500 meter, de grote vraag is hoeveel ik kan winnen op de duizend. Het is aan mij om twee heel goede afstanden neer te zetten."

Klik hier voor alles over het KPN NK Allround & Sprint


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan