Tickets
Shop
Nieuws 13 jan 2018

Round-up EK Shorttrack: Twee keer goud Knegt en zilver voor Van Kerkhof

Sjinkie Knegt heeft zijn tweede gouden medaille op het EK Shorttrack gepakt. Na de 1500 meter won de Fries even later ook de 500 meter. De 28-jarige Knegt was op de kortste afstand Viktor An en Sebastien Lepape de baas. Knegt nam meteen vanaf de start het initiatief en gaf de koppositie niet meer uit handen.

In de finale van de 500 meter bij de vrouwen stond één Nederlandse in de baan: Lara van Ruijven. De Zuid-Hollandse leek haar eerste individuele EK-medaille te gaan pakken, maar vlak voor de streep duwde ze Sofia Prosvirnova weg, wat haar op een penalty kwam te staan. Van Ruijven werd naar de vierde plaats gezet. In de B-finale won Suzanne Schulting voor Yara van Kerkhof.

1500 meter
Sjinkie Knegt won eerder op de dag ook al de 1500 meter. In een mooi gevecht was hij Semen Elistratov en Vladislav Bykanov te slim af. In de laatste ronde ging Knegt over zijn trainingsgenoot Bykanov heen, waardoor hij de winst veilig stelde. Elistratov kwam nog het dichtst bij, maar moest genoegen nemen met zilver, Bykanov ging naar het brons. Itzhak de Laat werd in de B-finale tweede.

Yara van Kerkhof won de eerste Nederlandse medaille op het EK. Op de 1500 meter, haar minst favoriete afstand, moest ze alleen de Italiaanse Martina Valcepina voor zich dulden. Het betekende de eerste individuele EK-medaille voor de Zoetermeerse. Suzanne Schulting leek in eerste instantie nog het zilver te pakken, maar zij kreeg een straf.

In een gevecht om de eerste plek hield de 20-jarige Schulting Arianna Fontana en Ekaterina Efremenkova van zich af. De Italiaanse en Russin vielen daardoor, waarna zij uitgeschakeld waren voor de medailles. Schulting kwam vervolgens achter Valcepina als tweede over de streep, maar werd na juryberaad bestraft. Van Kerkhof schoof zodoende op van het brons naar zilver. In de B-finale werd Lara van Ruijven derde.

Relay
De Nederlandse vrouwen plaatsten zich niet voor de finale van de relay. Suzanne Schulting, Jorien ter Mors, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven eindigden in hun heat als derde, en dat kwam mede door een bijna-val van Schulting. "Het is volkomen mijn fout." Van Ruijven moest het in de laatste ronde nog goed proberen te maken en dat lukte haar ook nog bijna. Ze haalde de Française in, maar werd in de laatste bocht net nog door haar gepasseerd.

De mannen overleefden de halve finale ternauwernood. Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma, Dylan Hoogerwerf en Itzhak de Laat maakten het zichzelf moeilijk door de hele race op de derde plek te rijden. Met een fraaie inhaalactie zorgde Knegt ervoor dat Nederland als tweede in de heat eindigde en zich zondag kan gaan opmaken voor de finale.