Tickets
Shop
Nieuws 29 jan 2018

De ongelooflijke reeks van Okay

Het verhaal van de formatie Okay Fashion & Jeans/Interfarms en de Weissensee begint zo langzamerhand een ongelooflijk verhaal te worden. De overwinning van Bart Hoolwerf in het KPN ONK betekende de zevende opeenvolgende zege voor het team van coach Peter de Vries.

Foto : Neeke Smit

Een jaar geleden, zelfde locatie. De formatie van Okay Fashion & Jeans begint vol goede moed aan een week die zeven dagen later de meest succesvolle uit het bestaan van de ploeg zal blijken. Op de Weissensee winnen de mannen van Peter de Vries álles. Van criterium, ploegachtervolging en teamsprint tot de wedstrijden die er echt toe doen: het open Nederlands kampioenschap en de Alternatieve Elfstedentocht. Tot een Aart Koopmans Memorial komt het dat jaar niet. Te veel dooi.

"Zo'n Weissensee als in 2017 gaan we nooit meer beleven", stelden de mannen voor de reis naar het Oostenrijkse bergmeer. Maar inmiddels is de ploeg alweer goed op weg. Bart Hoolwerf won zowel het criterium als het ONK, waarmee de teller op zeven zeges op rij staat.

Winnaarsploeg
Op de vraag wat voor ploeg hij in vredesnaam heeft, is het antwoord van Peter de Vries even snedig als correct. "Een winnaarsploeg", stelt De Vries. Maar ook hij omschrijft alles wat er nu gebeurt met zijn team als 'ongelooflijk'. "Als je eerst ziet wat er vorig jaar gebeurd is, en dan ziet dat we nu ook weer de eerste twee wedstrijden pakken. Eerst in het criterium één en twee worden, en daarna in de wedstrijd die er echt toe doet ook de winst en de derde plek pakken, tja, wat moet ik dan nog zeggen? Ik weet dat de jongens goed zijn, weet dat ze kansen creëren, maar dat ze het dan toch weer flikken, daar sta ik zelf ook van te kijken."

Er is al vaak gespeculeerd over het geheim van de dit seizoen ook op kunstijs bijzonder succesvolle ploeg van Okay Fashion & Jeans. Is het dan puur de chemie? "Het totaal", vindt De Vries. "Alleen chemie, het goed met elkaar kunnen vinden, is niet voldoende. Je moet alles op de rit hebben. En dat hebben we. Dat begint al in de zomer, met een goede voorbereiding, een goede fysio en een goede masseur. We komen wekelijks bij elkaar, verzorgen ons goed en trainen goed. Dan kan dit als je ook nog eens een team hebt met jongens die van elkaar weten wat ze voor elkaar moeten doen. En natuurlijk spreken we dat vooraf allemaal door. Maar dat we dan met z'n allen ook weer een koers als deze naar ons toetrekken, ja, dat is fantastisch."

Bart Hoolwerf
De tandem Crispijn Ariëns en Ingmar Berga was al vaker goed voor succes. Dit seizoen is Sjoerd den Hertog daar aan toegevoegd en was Marcel van Ham al een paar keer heel dichtbij. En ineens is daar dan weer Bart Hoolwerf, het 20-jarige talent van de ploeg. "Nou, niet ineens hoor", stelt De Vries. "Ik zie hem drie keer per week op het ijs en we zien de kwaliteiten van die jongen. Anders gaan we niet twee jaar met hem door. Hij wilde dat graag, en wij ook omdat we weten dat dit in Bart zit. De vraag was alleen wanneer dat eruit zou komen, wanneer hij zo'n finale zou rijden met de benen die hij na honderd kilometer moet hebben."

Het antwoord op die vraag kwam ook sneller dan gedacht. "Dat had ik nu nog niet direct verwacht. Wel dat hij kort zou eindigen. Maar dat hij het nu al flikt, is echt super."

Meer lezen over marathon? Klik hier!


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan