Tickets
Shop
Nieuws 21 feb 2018

Wüst geëmotioneerd na zilveren ploegenachtervolging: 'Dit was het dan'

Ze had het lang, heel lang zo ver mogelijk bij zichzelf vandaan weten te houden. Maar na de verloren finale op de achtervolging tegen Japan kon en wilde Ireen Wüst er niet meer omheen. "Het overviel me een beetje na de finish dat ik mijn laatste race op de Spelen had gereden. Daar werd ik even emotioneel van. Natuurlijk wist ik eerder al wel dat deze rit eraan zat te komen, maar daar wilde ik gewoon niet mee bezig zijn."

Foto : Soenar Chamid

De telefoon van Wüst stroomde in de aanloop naar haar afsluitende optreden bij de Winterspelen behoorlijk vol met berichten over haar laatste meters in olympisch verband. 'Geniet van de laatste keer', was de algemene strekking.

"Of ik die appjes vooraf nog bekijk? Ja hoor, ik check altijd alles. Maar goed, ik had de vaste overtuiging dat het ons zou gaan lukken tegen Japan. Die ploeg was echter gewoon beter. Maar toen ik na de finish mijn familie zag op de tribune, drong het tot me door: dit was het dan." Wüst hield gemengde gevoelens over aan haar laatste olympische rit. "Nu overheerst toch wel de teleurstelling, maar waarschijnlijk denk ik er vanavond anders over."

Ze nam haar ploeggenoten Antoinette de Jong, Marrit Leenstra en Lotte van Beek helemaal niets kwalijk. "Voor hen was titelprolongatie net zo belangrijk als voor mij. Dat ik geen gouden afscheid heb gekregen, doet er dan ook niet toe. Voor alle vier is het zilver nu even zuur. Verliezen blijft pijn doen. Maar we mogen uiteindelijk ook trots zijn, ook op het Nederlandse record dat we in de finale reden."

Meer dan zilver zat er voor de Nederlandse vrouwen niet in op de achtervolging. "Dit is wat we hadden", zei Marrit Leenstra. "Dat was goed, maar niet goed genoeg. Japan was gewoon beter vandaag. We hebben alles gegeven", zo vatte ze de race samen. "Heel even waren we zelfs sneller in de race. Maar zij herstelden zich snel. We hadden vooraf zeker gedacht dat goud mogelijk was. Helaas zat het er niet in."

Meer lezen over de Olympische Spelen? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan