Tickets
Shop
Nieuws 16 feb 2018

Marcel van Ham zet loopbaan toch voort

Héél stellig was Marcel van Ham. Dit, liet de man uit Alkmaar meermaals weten, was zijn laatste seizoen als marathonschaatser. Die boodschap bracht hij ook over aan teammanager Edward van Dijk van Okay Fashion & Jeans/Interfarms. Maar aan de Weissensee knaagde de twijfel te veel aan Van Ham, die zich bedacht en nu de knoop doorhakte. Hij gaat dóór.

Foto : Neeke Smit

Het verhaal van Marcel van Ham was steeds heel begrijpelijk. De 27-jarige marathonschaatser maakte gedurende dit seizoen kenbaar na de winter zijn prioriteit te stellen bij andere zaken, zoals werk en gezin, en daarom te stoppen met schaatsen.

Maar niets veranderlijker dan een mens, en dus ook Van Ham niet. Op de Weissensee bedacht hij zich. "Er waren al veel mensen naar me gekomen om te zeggen dat ze het zonde vonden dat ik stopte, omdat ik zo goed bezig was. Dan ga je wel nadenken. Maar de echte twijfel kwam op de Weissensee. Ik keek om me heen en bedacht me welke mooie dingen ik meemaakte door topsport, op welke mooie plekken dat me bracht en welke uitdagingen je aangaat om het beste uit jezelf te halen. Dat kon nu nog, en dan was er later ruimte voor andere mooie dingen."

Focussen
Die ambitie om alles uit zijn lijf te halen, brandt nog steeds bij Van Ham. Misschien wel meer dan ooit. "Ik weet dat als ik iets goed wil doen, ik mezelf echt op één ding moet focussen. Dat heb ik eigenlijk nooit echt gedaan, maar dat wil ik nu wel. Nu ik de keuze heb gemaakt door te gaan, wil ik me ook echt volledig op schaatsen toeleggen en niet meer al die andere zaken waar ik nu nog wel steeds mee bezig was. Die andere dingen komen dan later wel weer."

Van Ham maakte de afgelopen jaren niettemin al veel progressie. Typerend moment was dat waarop een oud-marathonschaatser langs de kant zich verwonderd afvroeg 'wat er met die Marcel van Ham was gebeurd?'. "Die rijdt ineens hard, zeg." Ook ploeggenoten bij Okay Fashion & Jeans loven de krachtpatser uit Alkmaar. "We waren niet op zoek naar een nieuwe Marcel van Ham. Want die is er niet", stelde Crispijn Ariëns onomwonden.

Iets heel moois
"Ik hoop dat ik nu een keuze heb gemaakt die me de mogelijkheid geeft nog beter te worden. In ieder geval zijn er nu de voorwaarden waardoor ik er alle tijd in kan steken die ik er graag in wil steken." Daarnaast speelde zeker ook het team mee, geeft hij toe. "Dit is zo'n leuk team. Zelfs begin vorig seizoen, toen het voor geen meter liep, was dat zo. Heel bijzonder. Ik besefte ook dat we echt iets heel moois hebben met elkaar, dat het geweldig is om daar deel van uit te maken en dat ik daar diep in mijn hart eigenlijk niet uit wilde stappen. Ik ben echt blij dat ik door mag met deze jongens."

Die blijheid is er ook bij teammanager Edward van Dijk, die al wel is gesprek was met potentiële nieuwe rijders, maar nog met niemand concreet was. "Op dat moment kwam Marcel met de vraag of er nog ruimte was. Een verrassende wending, maar wel een prettige. Van Ham is een belangrijke schakel in het huidige succes van de ploeg en we houden hem er graag bij."

Nieuwe formatie
Niettemin blijft Van Dijk wel praten met andere rijders. Niet voor het team van Okay Fashion & Jeans/Interfarms, maar wel voor een mogelijke nieuwe formatie. "Ons succes en de manier waarop we dat beleven en uitstralen blijkt een positieve werking te hebben. Ik heb het nooit eerder meegemaakt, maar we worden nu zelf benaderd door sponsoren die ook graag actief willen worden in het marathonschaatsen. Daardoor zie ik de mogelijkheid tot een tweede team onder de vlag van de stichting."

Dat wordt een geheel nieuwe formatie met mogelijk een specialistische inslag. "Dat kan een team zijn dat zich geheel richt op natuurijs, of een team met vooral jonge rijders, of een andere invulling. Maar het wordt hoe dan ook een ploeg die louter gebruik maakt van onze faciliteiten en verder los staat van team Okay Fashion & Jeans. De exacte invulling volgt."

Meer lezen over marathon? Klik hier!


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan