Tickets
Shop
Nieuws 22 feb 2018

Bianca Bakker slaat toe in Luleå

'Winnaars hebben nergens last van', is een oud gezegde in de sport. Dat ging donderdag in Luleå zeker op voor Bianca Bakker. Terwijl overal om haar heen rijdsters in opperste ontreddering ondersteuning zochten, keek Bakker monter om zich heen. "Ik had eigenlijk nergens last van", bekende ze na haar zege in de derde race van de KPN Grand Prix.

Foto : Neeke Smit

Dat was een wedstrijd waar met argusogen naar werd gekeken. Wie van de vrouwen uit het peloton was het best opgewassen tegen omstandigheden waarmee ze nooit eerder werden geconfronteerd. Ja, Daniƫlle Bekkering en Elma de Vries kenden de taferelen nog van hun wedstrijden in Finland en Zweden. Maar dat was lang geleden. Inmiddels staat er een nieuwe generatie schaatssters op het ijs die gewend is aan andere normen.

Maar die vrouwen weerden zich wonderwel, al werd ook voor hen de wedstrijd ingekort. Geen tachtig kilometer, maar 'slechts' zestig. In die zes toeren op het 'zee-ijs' van LuleƄ ontwikkelde zich ook nog een koers waarin best wat werd geprobeerd, en uiteindelijk ook vijf rijdsters zich onderscheidden van de rest. Zij reden weg uit het peloton, dat de vluchters pas na de streep weer terugzag.

Eerste overwinning
Daar vierde Bianca Bakker (22) haar feestje. De rijdster van team ZiuZ koos een memorabele koers voor haar eerste overwinning. In de sprint bleek ze sterker en sneller dan haar medevluchters Elma de Vries, Corina Strikwerda, Merel Bosma en Ankie Ytsma. De eerste twee stonden nog op het podium, voor de andere twee restten slechts frustraties. "Weer die verschrikkelijke vierde plaats", foeterde Bosma, die zo graag het podium had gehaald.

Maar de meeste boosheid zat misschien wel bij De Vries. Vorige week kondigde ze nog haar afscheid aan, en dat had ze nu al mooi kunnen inkleuren met een fraaie zege. Ze was er dichtbij, was waarschijnlijk ook de sterkste van het stel, maar liep de beloning mis.

Helft van het werk
"Ik heb minstens de helft van het werk gedaan in die kopgroep, en dan hoop je toch op meer", verklaarde De Vries. "Ik ging ook zelf de sprint aan. Vrij vroeg, dat wel. Maar ik dacht ze op te vangen als ze kwamen. Bianca Bakker reed achter me, stond nog twee keer op mijn schaatsen waardoor ik bijna struikelde, en wint dan met een half metertje. Da's gewoon jammer. Weet je, als ze nou wat meer op kop had gereden, was het niet zo erg geweest. Maar goed, dat hoort er ook bij."

Maar de winnares had even geen boodschap aan de gevoelens van De Vries. "Ik wist gewoon dat ik in de finale achter haar moest blijven. Elma de Vries is altijd goed, rijdt altijd een superfinale. Dan is de keuze voor mij niet zo moeilijk", vertelde Bakker. De schaatsster uit Wijnjewoude sloeg vervolgens toe in de laatste meters. "Ik kon er nog net overheen."

Foto : Neeke Wassenbergh-Smit

Bakker zag er nog fris uit, in tegenstelling tot veel van haar collega's. "Als je gewonnen hebt, ben je nooit zo moe na de finish", stelde ze lachend. "Maar ik had voor de finale wel wat energie over, had redelijk kunnen herstellen in de laatste ronde, toen het niet zo hard meer ging. Dat was wel mijn voordeel, want daarvoor zat ik redelijk kapot. En dat terwijl de eerste drie ronden echt niet goed waren. 'Dit wordt helemaal niks', dacht ik toen."

Vorm
Maar niks werd alles voor Bianca Bakker, die zelfs nooit op het podium stond, maar de laatste weken wel haar vorm voelde groeien. "Door pech kwam dat er niet uit, maar ik ben blij dat het dit keer wel lukte. Nee, ik besef het nog niet helemaal, maar dat komt later wel, denk ik."

De zege van Bakker is een nieuw hoogtepunt voor de formatie van ZiuZ, die dit seizoen goed bezig is. Kelly Schouten won al een wedstrijd op kunstijs, Elsemieke van Maaren stond op het podium. "Dan nu dit. Een superprestatie voor de ploeg", vond Bakker, die het goede nieuws nog moest melden aan sponsor Gerrit Baarda. "Hij gaat altijd mee, maar nu is hij er niet bij. Ik denk dat hij helemaal gek wordt."

Bekijk hier de volledige uitslag. Meer lezen over marathon? Klik hier!


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan