Tickets
Shop
Nieuws 23 apr 2018

Nederlandse inliners sterk in Europa Cup Geisingen

Afgelopen weekend werd in Duitsland de derde Europa Cup verreden. In de arena van Geisingen, ook wel de snelste baan van Europa genoemd, presteerden de Nederlandse inlineskaters op hoog niveau. Over alle categorieën, van jeugd tot senioren, slaagden ze erin zich vooraan te tonen, met enkele sterke eindnoteringen tot gevolg.

Foto : Neeke Smit

Bij de senioren toonden sprinters Kay en Rick Schipper en Gerrie van Lingen hun goede vorm. Op de 200 meter Dobbin sprint (met vliegende start) reden alle drie de Nederlanders de finale. Kay Schipper eindigde als zevende, Rick Schipper en Gerrie van Lingen bezetten plaats negen en tien. Op de 500 meter finishte Van Lingen als elfde. De tweelingbroers Schipper reden op die afstand respectievelijk naar de 24e en tiende plaats.

Snelste tijd
Kay Schipper bracht de afgelopen maanden door in Colombia. Daar verbleef hij met broer Rick en Casper de Gier om het WK in eigen land zo goed mogelijk voor te bereiden. Hij had de hele snelle baan in Geisingen en een sterk internationaal deelnemersveld nodig als eerste grote test van het seizoen.

"Super, heel tevreden over de conditie tot nu toe. Ik maakte zaterdag een foutje op de 500 meter maar kon in de finale van de Dobbin Sprint wel mijn ware kracht tonen. Ik heb op die 200 meter nog nooit zo snel gereden. 14,18 is een tijd die erg dicht bij de top aanleunt en daar ben ik erg blij mee."

Na Geisingen is de Europa Cup in Heerde een volgend doel. "We trainen hier nog een week door, daarna gaan we naar Heerde om te wennen aan de nieuwe coating van de baan en om uit te rusten voor het NK."

Lange afstanden
Luc ter Haar en Ruurd Dijkstra concentreren zich meer op de lange afstanden. Ter Haar haalde een 14e plek op de afkoers en een 17e plek op de puntenkoers. Dijkstra finishte op de twee langste wedstrijden van het toernooi als 12e en 24e. Bij de senioren dames haalde Elisa Dul de finale van de Dobbin Sprint, waar ze eindigde op plek acht. Uiteindelijk werd ze 29e overall. Bianca Roosenboom eindigde met een 21e plaats als eerste Nederlandse dame in het algemeen klassement

Junioren Merijn Scheperkamp en Jordy van Workum lieten zich ook opmerken. In het algemeen klassement eindigden ze als vierde en vijfde. Scheperkamp werd zesde op de 200 meter Dobbin Sprint en als achtste op de 500 meter en de puntenkoers. Op de afvalkoers werd hij 15e. Van Workum deed het op die afsluitende afvalkoers nog beter. Hij ging aan de haal met het brons. Daarnaast werd Van Workum 14e op de Dobbin Sprint, negende op de 500 meter en 13e op de puntenkoers.

Onverwacht
Scheperkamp presteerde dit weekend boven eigen verwachtingen. Hij begon dit seizoen erg vroeg met trainen op skeelers en daar plukt hij nu de vruchten van. "De eerste twee dagen gingen supergoed, boven mijn eigen verwachtingen zelfs. De laatste dag was ik iets minder, maar dat is wel normaal. De echte piek komt nu nog niet, die is voor het NK en het WK. Maar ik ben erg tevreden over mijn conditie nu, ik heb de afgelopen jaren nog nooit zo goed gereden op dit toernooi."

Net als enkele andere Nederlandse inlineskaters slaat Scheperkamp de vierde Europa Cup in Gross Gerau over. De week daarna staat hij wel aan de start van het toernooi in Heerde. "We gaan deze week nog heel hard doortrainen hier in Geisingen, daarom slaan we de vierde Cup over. Zo staan we fris aan de start in Heerde en op het NK, want daar moeten we ons plaatsen voor het WK."

Een paar weken geleden vertrokken Scheperkamp en Van Workum op trainingskamp naar Lagos. Toen begonnen ze hun voorbereiding op een belangrijk seizoen met als hoofddoel het WK in eigen land. We vroegen hen voor vertrek hoe ver ze stonden met die voorbereiding:

Triangle

Bij de junioren dames presteerde Bente Kerkhoff op zeer hoog niveau. Ze veroverde brons op de puntenkoers en finishte als 12e op de afvalkoers. De wedstrijden over lange afstanden zijn helemaal haar ding, op de korte afstanden komt ze net tekort. Anna van den Bos eindigde als tiende op de puntenkoers en 15e in het algemeen klassement.

Bij de 'jeugd'-reeksen, vroeger de junioren B-categorie, eindigde Ivo de la Porte op plek zeven op de afvalkoers. Hij werd 13e overall. Ramona Westerhuis reed sterk naar een zesde plaats op de puntenkoers. In het algemeen klassement werd ze 14e.

Bij de kadetten reed Stijn van de Bunt met overmacht naar de overwinning op de puntenkoers. Hij sprokkelde gedurende de hele wedstrijd punten en had ook nog een heel sterk eindschot. Tijdens de afvalkoers kwam hij ten val waardoor hij op de 15e plek eindigde. In het klassement eindigde hij als tiende.

Klik hier voor alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan