Tickets
Shop
Nieuws 18 nov 2017

Aflossingsploegen naar finale in Seoul

Beide relayploegen hebben zich in Seoul geplaatst voor de finale, die zondag wordt verreden. Daarmee is Nederland verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen. Op de derde dag van de laatste World Cup stonden ook de finales van de 500 en 1500 meter op het programma.

Foto : Sander Chamid

Het viertal Yara van Kerkhof, Suzanne Schulting, Lara van Ruijven en Rianne de Vries begonnen de aflossing op de vierde en laatste positie. Met 16 ronden te gaan, schoof Nederland een plekje op maar 8 ronden later zakten de dames weer terug. Op het rechte stuk voor de laatste bocht gooide Schulting er een geweldige inhaalactie uit en haalde binnendoor Italië en Canada in. Hiermee bezorgde ze de ploeg een tweede plek en een plaats in de finale.

Bij de heren verschenen Daan Breeuwsma, Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat en Mark Prinsen aan de start. De Nederlandse ploeg reed lang achteraan maar vanaf de laatste 10 ronden barstte de strijd los. De heren schoven op naar plek twee, die positie werd met verve verdedigd en Knegt zorgde met een ultieme inhaalactie uiteindelijk voor de overwinning in de halve finale.

Zonder plan
In de halve finale van de 1500 meter kwam bij de dames alleen Schulting in actie. Ze had een zware loting met onder andere de Koreaanse Min Jeong Choi en Kim Boutin uit Canada. Schulting kwam in de knel met de Japanse Sumire Kikuchi en een mislukte inhaalactie op de Chinese Yihan Guo kostte te veel kracht. Vervolgens reden Choi en Boutin hard door naar de finish. Na lang juryberaad werd de actie op Guo bestraft. Naar eigen zeggen wilde Schulting de 1500 meter een keer zonder plan rijden, dit was het perfecte moment om iets uit te proberen.

Bij de heren stonden Knegt en De Laat in de halve finale. Knegt koos positie achterin, met nog vier ronden te gaan begon hij aan een opmars naar voren maar dat kwam te laat. Hij zat achter Shaolin Sandor Liu uit Hongarije en de Amerikaan John-Henry Krueger. Vooraan reden de Canadezen Charles Hamelin en Samuel Girard met gemak naar de finale. Knegt werd zesde. De Laat startte in zijn rit voorin maar zakte wat terug. Aan het einde van de race ging hij met een mooie inhaalactie weer in de aanval. Het leverde hem een vierde plek op en dus kwalificatie voor de B-finale. In die finale werd De Laat derde, in het klassement eindigde hij als tiende.

Shirtje trekken
Op de 500 meter hadden alleen de Nederlandse dames zich geplaatst voor de kwartfinales. Schulting moest het opnemen tegen Arianna Fontana en Martina Valcepina uit Italië, die met z'n tweeën op kop reden. Schulting probeerde een inhaalactie binnendoor bij Valcepina maar zette de punt van haar ijzer in het ijs en verloor snelheid. Haar vierde plek was niet genoeg voor een plaats in de halve finale. De rit van Van Ruijven begon onstuimig. Na een tweede valse start moest de Amerikaanse Jessica Kooreman de baan verlaten.

De derde start ging wel goed, maar in de eerste bocht greep Kexin Fan naar de heup van Van Ruijven. Dit 'shirtje trekken' kwam de Chinese op een penalty te staan. Met nog drie rijdsters op het ijs, kwalificeerde Van Ruijven zich met ritwinst voor de halve finale. Van Kerkhof moest in haar race van achter komen. Bij het horen van de bel voor de laatste ronde schoof ze naar de derde plek maar op de streep werd ze geklopt voor plaats twee.

In de halve finale ging de Britse wereldkampioene Elise Christie er als een speer vandoor. Achter haar streden de Canadese Marianne St-Gelais en Van Ruijven om de tweede plek. St-Gelais trok hard door en Van Ruijven kwam er niet aan te pas, ze werd derde. In de B-finale ging ze fel van start maar in een strijd met Fontana moest Van Ruijven uitwijken naar buiten waarmee haar kansen waren verkeken. Ze eindigde als derde, in het klassement leverde dat een zevende plek op.

Bekijk hier alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan