Tickets
Shop
Nieuws 06 mrt 2017

Swings: 'Gelukkig heb ik een eigen sponsor'

Bart Swings heeft zijn mooie herinnering uit Hamar geen goed vervolg kunnen geven. Waar hij in 2013 nog als derde op het podium stond bij het WK, eindigde hij in 2017 als vijfde op het WK allround. “Maar ik heb de stijgende lijn weer te pakken.”

Foto : Soenar Chamid

Swings betreurt dat hij niet in de buurt kwam van de drie Nederlanders. “Ik had dichter bij ze willen komen, maar ze zijn momenteel te goed. En als je niet helemaal top bent, dan wordt dat lastig”, vertelt Swings. De Belg kent sowieso niet zijn beste seizoen uit zijn carrière. Hoewel hij in Inzell pijlsnel uit de startblokken kwam (Swings reed een nieuw baanrecord op de 3000 meter), sloeg de klad er daarna in.  

Op het EK in Heerenveen haalde hij weliswaar brons, maar dat kwam omdat Sverre Lunde Pedersen ‘het op de 10 kilometer liet afweten’. Bij de WK afstanden in Gangneung eindigde hij tweemaal op de negende plek: op de 1500 meter en op de 5000 meter. “Dat was geen goed toernooi”, vervolgt Swings. “Dus dat ik hier vijfde word, betekent dat ik de stijgende lijn heb ingezet.”

Zijn ploeg, Team Victorie, zat dit seizoen in de hoek waar de klappen vielen. Geen geld, weinig prestaties (Marije Joling werd op het WK elfde, red.) en nog steeds geen nieuwe sponsor. “Het seizoen is voor onze ploeg niet gelopen zoals we hadden verwacht”, vertelt Swings, die echter aangeeft dat de sfeer in het team nooit negatief was. “We probeerden elkaar juist aan te moedigen. Van alleen maar negatief zijn, gaat niemand beter rijden. Maar helaas was niemand dit jaar in beste doen.”

Of Swings volgend seizoen nog deel uitmaakt van Team Victorie is nog niet zeker. In aanloop naar de Olympische Spelen is een geldschieter toch wel erg ‘belangrijk’. “Het is afwachten of er een nieuwe sponsor komt. Ik heb het geluk dat ik een persoonlijke sponsor heb, plus Sport Vlaanderen die mij financieel ondersteunt. Daar ben ik heel blij mee. We zullen wel zien wat er gaat gebeuren de komende tijd.”

Swings is de vaandeldrager van het Belgische schaatsen. Toch is de sport nog niet helemaal ingeburgerd in België. Het WK wordt alleen in een samenvatting op Sportweekend uitgezonden. Daarnaast is Sporza Radio aanwezig om Swings en Jelena Peeters, de andere Belg die het WK reed, na hun races te ondervragen. “De aandacht voor de sport is degelijk, ik merk wel dat het groeit. Als ik goed rijd, komt er vanzelf meer aandacht voor. Maar dat is logisch”, sluit Swings af.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan