Tickets
Shop
Nieuws 03 mrt 2017

Roest debuteert op WK Allround: 'Spanning komt pas na loting'

Hoewel Patrick Roest al voor de vierde keer naar een internationaal allroundtoernooi afreist, mag hij komend weekend pas voor het eerst echt uitkomen op een WK allround. De vorige drie keren (EK, WK en EK) was hij namelijk reserve. Maar die rol is hij nu wel zat.

Foto : Soenar Chamid

“Dat wil ik nooit meer”, begint Roest zijn verhaal. “Vorig jaar was ik op het WK in Berlijn de derde Nederlander, alleen hadden we toen een startplek minder. Voor mij was het spannender dan andere reserves, want als iemand zich afmeldde, was ik de eerste die in mocht vallen. Jammer dat Denis Yuskov zich na de 500 meter afmeldde..”

Select groepje
Voor het EK allround begin van dit jaar in Heerenveen wist hij zich niet als één van de drie Nederlanders te plaatsen. Dat was ‘een beetje’ zijn eigen schuld, zo noemt hij het zelf. “Ik reed een hele slechte 5 kilometer bij de NK afstanden. Daardoor werd ik vierde in het klassementje en was ik dus weer reserve.” Ook op het EK allround in Minsk moest hij vorig jaar genoegen nemen met een reserverol.

Toch kleven er ook nog enkele voordelen aan van het zijn van reserve, stelt Roest. “Je krijgt wat van de omgeving en de sfeer mee. Op het WK allround is de sfeer anders dan op een WK afstanden, daar zijn veel meer rijders. Dit is een heel select groepje en dat vind ik wel mooi.” Als reserve mag je bijna overal aan meedoen en komen, behalve op het ijs tijdens de wedstrijd. “En dat is zuur. Je zit dan leuk wedstrijden te kijken, maar dat kan je ook thuis op de bank doen. Ik vind het vet dat ik nu eindelijk mag rijden.”

Loting
Roest plaatste zich voor dit WK door tweede te worden op het NK allround achter Jan Blokhuijsen. Na de 1500 meter stond Roest zelfs nog bovenaan, maar op de 10 kilometer reed hij niet alles of niets. “Daarvoor was de voorsprong te klein, ik wilde niet te veel risico nemen.” Roest mikt bij het WK, ondanks zijn eerste deelname, op een podiumplek. “Ik weet dat het mogelijk is, maar dan moet ik wel vier hele goede afstanden rijden.”

Zijn eerste WK bij de senioren reed Roest drie weken geleden al: de WK afstanden in Gangneung. Daar werd hij keurig zesde op de 1500 meter. Zijn ouders waren daar echter geen getuige van, die vonden de reis naar Korea net iets te ver. Maar in Hamar zijn ze wel present, net als de buren, vrienden en andere familieleden. “Het zijn allemaal schaatsfans. Ik vind het bijzonder dat ze erbij zijn op mijn eerste WK allround. En ja, ik denk dat ze wel een beetje zenuwachtig zijn.”

“Zelf ben ik dat ook wel hoor”, gaat Roest verder. “Maar ik kan er wel goed mee omgaan. Als de loting komt, begint de spanning wel te komen. Dan ga je alvast aan de race denken, wie start binnen en wie start buiten. Of dat fijn is om te weten? Het is niet slecht om ermee bezig te zijn, dan weet je wat je kan verwachten en kom je tijdens de race niet voor verrassingen te staan.”

Meer op de WK-Allround site


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan