Tickets
Shop
Nieuws 08 jul 2017

A-junioren na relayzilver op jacht naar marathongoud

Tom den Heijer, Bart Hoolwerf en Marc Middelkoop mochten vrijdagavond op de tweede trede van het EK-podium klimmen. Op de relay reed de Nederlandse trein als afsluiter op de weg knap naar het zilver. “We reden een goed toernooi, dus het is mooi om met het team zo af te sluiten”, luidt het.

Foto : Neeke Smit

Toch was niet het gehele juniorenploegje compleet op het relaypodium. Louis Hollaar blesseerde zich een dag eerder op de afvalkoers en kon niet van start op de aflossing. “We rijden altijd om te winnen”, legt Hoolwerf uit. “Louis heeft alles gegeven op de afvalkoers en dan kan je soms een blessure oplopen, dat hoort bij het skeeleren.” Op de relay gingen de heren daarom wederom volle bak. “Je móet wel risico’s nemen, anders doe je niet mee.” 

De junioren-a begonnen het toernooi in Lagos goed met een bronzen plak voor Louis Hollaar op de punten/afvalkoers, maar moesten het daarna zonder podiumplekken doen. “Het is jammer dat we Bart op de weg niet naar een medaille hebben kunnen helpen op de puntenkoers, maar ik ben verder eigenlijk best wel blij met mijn toernooi”, vertelt Middelkoop, die knap zesde werd op de afvalkoers van het zware wegparcours en ook op de baan top tien klasseerde. “We hadden op meer medailles gehoopt, maar ik denk dat we als als team best tevreden mogen zijn. 

Veel leren
Voor Tom den Heijer is het zijn eerste jaar bij de junioren-a en hij wilde tijdens dit EK dan ook vooral veel leren. “Het was best zwaar, vorig jaar was heel anders. Toen had ik thuisvoordeel en was ik tweedejaars b-junior. Voor het podium kan ik hier individueel nog niet meedoen, maar dat wist ik al van de Europacups. Ik wilde de jongens nu helpen waar ik kon, dat is ook leuk.” 

Den Heijer aan zet op relay | Foto: Neeke Smit | Foto : Neeke Smit

Bart Hoolwerf wilde zich in de medaillestrijd mengen op de weg,  maar het is niet helemaal het juiste parcours voor de man uit Eemdijk. “Het klinkt raar, maar ik ben eigenlijk te sterk voor deze baan, ik heb teveel power bij het afzetten en je moet hier juist lichtvoetig zijn. Ik voelde me wel sterk, dus dat geeft een goed gevoel voor de marathon."

Meedoen om de titel
De marathon wordt voor Hoolwerf gelukkig gereden op een andere locatie; namelijk racecircuit Autódromo Internacional do Algarve. “De marathon is voor mij een van de belangrijkste wedstrijden dit toernooi, waarbij ik ook echt mee kan doen om de titel. En ik wordt in een toernooi altijd elke dag beter, dus het is maar goed dat de marathon op de laatste dag is", grapt hij. 

“Ik denk dat bijna niemand Bart kan kloppen hoor. Het is hij, of een Fransman die gaat winnen”, voegt Den Heijer toe. “De Fransen hebben het voordeel van een groot team, maar als wij slim rijden en goed helpen maakt Bart echt een kans”, besluit Middelkoop hoopvol. 

Klik hier voor de liveblog

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan