Tickets
Shop
Nieuws 06 feb 2017

Otter: 'Shorttrack is meer dan alleen maar snel schaatsen'

Voor de shorttrackploeg was het een bijzonder goed weekend met drie gouden en drie zilveren medailles. Bondscoach Jeroen Otter is trots op zijn team, maar wil er niet te lang bij stilstaan.

Foto : Hank Prinsen

Nog aan het nagenieten, Jeroen?
"Nee hoor, we focussen ons alweer op komend weekend als de wereldbeker in Minsk op het programma staat. Maar als ik terugkijk, vond ik het prachtig om te zien dat we in de breedte zo goed gescoord hebben. Nu is het van belang dit niveau zo lang mogelijk vol te houden."

Welke prestatie was voor jou het meest verrassend?
"Dat is toch wel de zilveren medaille van Rianne de Vries op de 1500 meter. Die heeft zich de afgelopen tijd al heel goed getoond op de korte afstanden, maar nog niet zozeer op de lange afstand. Zo zie je maar dat shorttrack meer is dan alleen maar snel schaatsen. Je moet op het juiste moment naar voren komen en een goede tactiek hebben. Het is in onze sport ongelooflijk belangrijk om de goede keuzes te maken."

Suzanne Schulting kwam zelfs in de geschiedenisboeken terecht. Zij was de eerste Nederlandse die een wereldbekeroverwinning behaalde. Hoe keek je daarnaar? 
"Ja dat was prachtig. Maar voor mij was het belangrijk hoe ze het voor elkaar kreeg en dat ze het initiatief pakte. Sjinkie deed het vervolgens op dezelfde wijze. Het gebeurt trouwens sowieso niet vaak dat we een wereldbeker winnen. Ik geloof dat dit de eerste individuele zege was sinds vorig jaar in Japan, toen Sjinkie Knegt goud pakte. Dus Suzanne mag er zeker even van genieten!"

Genieten deed ze zeker. Meteen na de race sprong ze in je armen!
"Ha, klopt`! Dat zag ik niet aankomen, maar het was hartstikke leuk! Het geeft ook aan hoe de beleving is, het is heel belangrijk dat je dat kunt tonen. Ook voor de mensen in het stadion is het gaaf om te zien dat zoiets gebeurt."

Een half uur later moest ze alweer aan de bak op de relay. Hoe moeilijk is dat?
"Als je wint, is het heel goed om er even van te genieten. Maar in onze sport moet je je meteen weer focussen op de volgende race en dan weer de ballen uit je broek rijden. En dan ook nog eens constant volle bak de aanval zoeken. Het is bovendien niet alleen een fysiek aspect, maar ook mentaal. Topsporters zijn mensen die heel erg hangen op vertrouwen, maar ook in het gat kunnen vallen als dat vertrouwen weg is. Dat vertrouwen is immens belangrijk."

Zijn Sjinkie en Suzanne de vaandeldragers van het Nederlandse shorttrack?
"Dat ligt eraan. Individueel misschien wel, maar ook Rianne doet het de laatste maand erg goed. Bovendien kunnen zij het niet alleen. Hun sparringpartners moeten ook top zijn. En bij een relay heb je vier goede rijders nodig."

In Dresden (en ook in de vorige wereldbekers) deden een aantal talenten mee, onder wie Avalon Aardoom. Hoe kijk je daarnaar?
"Ik vind het goed om ze een kans te geven en zo ervaring op te doen. Dan weten ze een heel klein beetje beter waar ze naartoe moeten en hoe ze de berg Olympus op moeten komen. Uiteindelijk kun je nog zoveel praten over verwachtingen, maar je moet het gewoon zelf ervaren. En dat hebben ze kunnen doen."

Volgende week is dus de laatste wereldbeker van het seizoen in Minsk. Is dat de generale?
"Ja precies. Kijken of we iets geleerd hebben van afgelopen weekend en dan is het nog een kleine maand richting het WK in Ahoy!"

Dat wordt een hele happening hè?
"Er komen dan hele andere krachten kijken. Veel media-aandacht, veel publiek. En wij hebben het thuisvoordeel. Al die tienduizenden mensen die voor jou gaan schreeuwen, dat doet ook wat met een atleet. De kunst is dat om als extra energie te zien."

Voor de sporters is het natuurlijk heel speciaal zo'n toernooi in Rotterdam. Hoe gaat dat voor jou zijn?
"Het zal voor mij net zo spannend zijn als voor de sporters. Ik ben ook benieuwd wat voor invloed dat op mij gaat hebben."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan