Tickets
Shop
Bob de Jong blogt 19 dec 2017

Blog Bob de Jong: 'Bijzondere kerst, 8466 kilometer van huis'

Zijn jullie al een beetje in kerststemming? Hier in Zuid-Korea is van sfeervolle 'donkere dagen voor kerst' amper sprake. Ja, op ons sportcentrum in Seoul staat een klein kerstboompje met knipperende lichtjes. Maar van straten en winkels vol kerstversiering merk ik hier weinig. De meeste Koreanen zijn wel katholiek, maar ze maken van kerst geen commercieel festijn.

Ik haal zelf ook geen kalkoen in huis, of andere gekke dingen. Daar heb ik geen behoefte aan. Het hele jaar door heb ik het thuis gezellig, dat zal met kerst niet anders zijn. Volgens mij moet ik gewoon werken: trainen dus met het team. Als ik toch vrij krijg, zoek ik misschien een kerk op, om eens een Koreaanse kerstmis bij te wonen.

Verder is het dus business as usual en dat vind ik prima. Toen ik kind was, waren we altijd weg met kerstmis: lekker skiën in Oostenrijk. Bij Jong Oranje ging ik op trainingskamp naar Inzell of Collalbo, want dan was het schoolvakantie. Daarna was ik met kerst wel steeds in Nederland, maar altijd aan het trainen of bezig met wedstrijden: NK Afstanden of het olympisch kwalificatietoernooi (OKT).

In 2005 zaten we met Team Telfort voor het OKT in Heerenveen in hotel Heidehof. Op Eerste Kerstdag wilden ze wel voor ons koken, maar we moesten het elders opeten, want alle tafels waren bezet. Hebben we met het hele team bij Ingrid Paul thuis gedineerd, 300 meter verderop. En het werd nog een mooie winter, met olympisch goud voor mij in Turijn.

Veldslag
Vanuit Seoul ben ik heel nieuwsgierig naar het OKT. Ik vermoed dat dat een ware veldslag gaat worden. Mensen van wie je denkt dat ze op de Spelen thuishoren, zullen de boot missen. Je krijgt slachtoffers en mensen die zich verrassend zullen plaatsen. Een wondertje vooraf is de deelname van Yvonne Nauta, die razendsnel hersteld blijkt van haar beenbreuk.

Voor de buitenwereld zullen verrassingen ontstaan, die je als insider een beetje voelt aankomen. Ik zie Bob de Vries constant goede tijden rijden op de vijf en tien kilometer. Die zou op het OKT Jorrit Bergsma weleens kunnen verslaan. Het zou ook een keihard toernooi voor Ireen Wüst kunnen worden, die dit jaar nog niks bijzonders heeft laten zien. Het is wel terecht dat ze nu in de voorselectie voor de achtervolgingsploeg zit, want daarvoor is zij met haar ervaring altijd van grote waarde.

De Koreanen hebben mij gevraagd of ik de Nederlandse selectiecriteria voor ze kon achterhalen. Dat is niet zo moeilijk, want die staan gewoon online en je kunt ze zo vertalen. Alleen heeft dat weinig zin. Voor Nederland is dit de juiste weg, omdat je zo veel goede rijders hebt. Zo bereik je op een faire manier een zo groot mogelijke kans op medailles.

Bij ons ligt het heel anders. Het niveau is internationaal zo hoog geworden, dat het ons niet eens gelukt is om op alle afstanden minimaal één startplek te veroveren. Onze derde man op de 1500 meter kwam twee tiende seconde tekort, maar staat nu slechts vijfde reserve, achter een Colombiaan en een Taiwanees. Bij de vrouwen hebben we op de 1500, 3000 en 5000 meter geen enkele directe startplek bemachtigd.

Trainingsblokken
In Korea is een OKT als dat van jullie dus helemaal niet nodig. Wij hoeven dan ook in december niet te pieken, maar hebben dat wel tijdens de World Cups moeten doen. Na zes weken onderweg te zijn geweest, mocht iedereen even twee dagen naar zijn familie. Daarna zijn de voorbereidingen op de Spelen hervat. We pakken in deze periode twee trainingsblokken en hebben na kerst nog een trainingswedstrijd.

Alles bij elkaar zal het toch een beetje een vreemde kerst zijn. Het is voor het eerst dat ik zó ver van huis ben tijdens de feestdagen. Seoul ligt exact 8466 kilometer van mijn huis in Joure vandaan… Nee, er komt niemand langs van mijn familie of vrienden. Die komen wel in februari, als in Korea iets moois op het programma staat.

Mijn vader komt over twee maanden hierheen om de Spelen te bekijken. En tijdens het OKT zitten pa en ma samen in Thialf. In de laatste jaren dat ik nog zelf reed, was ik bang dat mijn ouders in een zwart gat zouden vallen als ik stopte. Maar toen het zo ver was, zeiden ze: 'wij blijven wel naar het stadion gaan, hoor!' En dat doen ze nog altijd. Mooi toch?

Dit is het vierde blog van Bob de Jong in aanloop naar de Olympische Spelen in Gangneung. Olympisch kampioen De Jong werkt dit seizoen als assistent-bondscoach voor de Zuid-Koreaanse schaatsploeg.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan