Tickets
Shop
Nieuws 28 okt 2016

Wouter Olde Heuvel: 'Coachen is net topsport'

Foto : Neeke Smit

Vorig jaar stond hij zelf nog aan de start van de KNSB Cup, maar vrijdag stond Wouter Olde Heuvel als assistent-trainer van Team Juslease.nl op de wissel van het ijs van Groningen. 

Na een reeks blessures zette de man uit Losser vorige winter een punt achter zijn schaatsloopbaan. Toch bleek al snel dat zijn avonturen op het ijs een vervolg zouden krijgen. “Ik werd al de volgende dag gebeld door Rutger Tijssen”, vertelt hij. “Of ik hem wilde assisteren. Het is een klein wereldje.”

“Ik had er nooit zo goed over nagedacht wat ik wilde doen na het schaatsen, maar de keuze was snel gemaakt. De ambitie voor iets anders was er niet.” In zijn actieve schaatsjaren was Olde Heuvel naar eigen zeggen ook al het behulpzame type, dus zijn nieuwe rol bij Team Justlease.nl past hem prima. “Ik was graag aan het begeleiden. Hier en daar een handje helpen met materiaal, of technisch, dat deed ik ook als rijder vaak.”

Na overleg met het thuisfront besloot Olde Heuvel op het verzoek van Tijssen in te gaan. “Ik moest natuurlijk eerst even toestemming vragen aan mijn gezin”, lacht hij. “Nu zou ik eindelijk vaker thuis zijn en dan ga ik alsnog op trainingskamp.” 

Al is hij pas net begonnen, zijn nieuwe functie binnen het schaatsen bevalt Olde Heuvel goed. “Al mis ik het om zelf bezig te zijn met de wedstrijdsport, maar het is ook leuk om het voor anderen in goede banen te leiden.” Ook de samenwerking met Tijssen, die hij nog kent uit zijn tijd bij de TVM-schaatsploeg loopt, op rolletjes. “De balans tussen ons is heel goed. Hij is de hoofdcoach en schrijft de programma’s en ik voeg daar mijn ervaring die ik als schaatser heb aan toe.” 

Verantwoordelijk

In de toekomst ziet Olde Heuvel een carrière als hoofdcoach misschien ook wel zitten, maar hij wil voor nu vooral veel leren. “Je moet klaar zijn voor zoiets, erin groeien. Je voelt je ineens wel heel verantwoordelijk hoor”, lacht hij. “Wij moeten toch een ploeg draaiende houden, maar sturen ook individuele sporters aan.” 

“Met zo’n wedstrijdweekend in Inzell ben je als sporter met je lichaam bezig. Je bent fit en gaat tussendoor even lunchen of slapen. Als trainer sta je van negen tot zes op het ijs. Want als de een zijn wedstrijd rijdt komt de volgende alweer inrijden. Coachen is net topsport, maar wel heel mooi.” 

Of hij dingen anders had gedaan nu hij als coach terugkijkt op zijn carrière? “Minder klagen”, lacht Olde Heuvel. “Het gaat over de kleinste rare dingen. Reisschema’s, fietstesten in Eindhoven en ga zo maar door. Ik zou precies hetzelfde doen, dus ik begrijp dat 100 procent. Maar achteraf zou ik veel minder energie stoppen in dingen waar ik geen grip op heb.”  

De oranje-blauwe ploeg had een succesvolle eerste KNSB Cup-dag. Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje wisten zich alledrie te plaatsen voor de 1500 meter World Cups. “Die drie meiden zijn top. Jos de Vos was ook in topvorm, maar kwam helaas ten val in Inzell. Van Marcel Bosker en Aron Romeijn kunnen we misschien ook nog wel mooie dingen verwachten.” 

Lees alles over de KNSB Cup op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan