Tickets
Shop
Nieuws 07 feb 2016

Van Ruijven sprint naar brons

Lara van Ruijven heeft zich in Dresden van de tweede wereldbekermedaille in haar carrière verzekerd. De 23-jarige Naaldwijkse pakte het brons op de 500 meter. Het was voor het eerst dat er twee Nederlandse vrouwen in een wereldbekerfinale stonden, ploeggenote Yara van Kerkhof eindigde als vierde

Foto : Sander Chamid

In de finale kwam Van Kerkhof als derde van de lijn, gevolgd door teamgenote Van Ruijven. Lange tijd leek de Zoetermeerse op weg naar haar eerste wereldbekermedaille, maar met een ronde te gaan schoof Van Ruijven onderdoor. Daarmee greep de jongste van de twee het brons.

De Canadese Marianne St-Gelais, die dit seizoen al acht individuele wereldbekermedailles won, en Europees kampioene Elise Christie waren een maatje te groot. St-Gelais won en greep daarmee haar tweede goud van het weekeinde. Christie pakte het zilver.  

De Nederlandse vrouwen dwongen vrij eenvoudig een plek in de eindstrijd af. Van Ruijven ging gelijk na de start buitenom in de eerste bocht bij de Canadese Audrey Phaneuf. Van Ruijven kon vervolgens de tweede plaats, achter Europees kampioene Christie, vasthouden. Ook Van Kerkhof dwong vrij eenvoudig een plaats in de finale af. De Zoetermeerse kon mooi mee in het spoor van de Canadese St-Gelais, die dit seizoen al acht individuele wereldbekermedailles won.

Nederlands record Van der Wart

Freek van der Wart moest het in de halve eindstrijd afleggen tegen de Russische trein van Europees kampioen Semen Elistratov en sprinter Dmitry Migunov. In de B-finale ging hij aan de leiding, maar op de bel kwam Shaolin Sandor Liu uit Hongarije onderdoor. Van der Wart eindigde als tweede en werd daarmee zesde op de 500 meter.

Eerder op de dag zette Van der Wart een Nederlands record op de klok. De Zoetermeerder noteerde in de halve finales een tijd van 40,389 seconden en was daarmee iets sneller dan de oude toptijd die al op zijn naam stond.

Het goud ging naar drievoudig olympisch kampioen Charles Hamelin. De Canadees evenaarde zijn verloofde Marianne St-Gelais met dubbel goud op de individuele afstanden, gister was hij de sterkste op de 1000 meter pakte. Europees kampioen Semen Elistratov moest net als zaterdag genoegen nemen met het zilver achter de Canadees. Het brons ging naar de Russische sprinter Dmitry Migunov.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan