Tickets
Shop
Nieuws 03 jan 2016

Ter Mors: 'Gedaan wat ik kon voor WK-ticket'

Jorien ter Mors kroonde zich vandaag voor de derde keer binnen een week tot Nederlands kampioene. Na haar nationale langebaantitels op de kilometer en de 1500 meter, bleek Ter Mors ook de beste shorttrackster. “Altijd mooi, een titel is een titel”, reageerde de Twentse in Amsterdam op haar zege.

Foto : Sander Chamid

De overwinning betekende voor Ter Mors al haar vijfde nationale shorttracktitel. Het niveau bij de vrouwen lag een stuk hoger dan de afgelopen jaren, toen Ter Mors er met kop en schouders bovenuit stak. Twee shorttracksters, Suzanne Schulting en Lara van Ruijven, wisten dit seizoen al een medaille te pakken in de wereldbeker. “Die meiden schaatsen allemaal hard, dan is het mooi om zo te winnen. Het waren waardevolle finales, die mij ook een indruk geven waar ik internationaal sta.”

De achttienjarige Schulting had gehoopt ook een afstandszege mee te pakken en het Ter Mors daarmee moeilijker te maken. De juniore moest met dubbel zilver en een derde plaats in de superfinale genoegen nemen met de tweede plaats. “Ik dacht na de 1500 meter revanche te kunnen pakken. Maar Jorien is onwijs sterk. Ze heeft laten zien dat ze een klasse apart is.”

WK-ticket

Ondanks haar langebaanambities wil Ter Mors ook als shorttracker dit seizoen nog één keer om de medailles strijden. Met haar sterke optreden bij het KPN NK Shorttrack hoopt Ter Mors aanspraak te kunnen maken op een startbewijs voor de WK Shorttrack in maart in Seoul.

Het Europees kampioenschap, waar ze in 2014 als eerste Nederlandse zegevierde, laat ze lopen omdat ze in hetzelfde weekeinde bij de Nederlandse kampioenschappen op de langebaan een ticket wil verdienen voor de WK Sprint, dat twee weken voor het mondiale shorttracktoernooi in Seoul plaats vindt. Daardoor is Ter Mors voor een startbewijs bij het WK Shorttrack afhankelijk van een aanwijsplaats. “Ik heb gedaan wat ik kon doen. Nu is het aan de selectiecommissie.”

Naast het WK Afstanden mikt Ter Mors dus ook op de WK Sprint én het WK Shorttrack. “Het is een luxepositie, drie WK’s in één jaar. Ik vind het mooi, het is het proberen waard.” Het betekent wel dat Ter Mors veel selectiewedstrijden moet schaatsen. Na het Nederlands afstandskampioenschap en het Nederlands shorttrackkampioenschap staat met het NK Sprint over drie weken alweer de volgende kwalificatie op haar programma. “In Nederland is het selecteren, selecteren. Het liefst zou ik me rechtstreeks plaatsen. Maar dat is niet aan mij. Ik schaats hard, de rest kan ik niet bepalen.”

Lees alles over het KPN NK Shorttrack op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan