Tickets
Shop
Nieuws 05 feb 2016

Shorttrackers naar top acht op aflossing

De Nederlandse mannenploeg heeft zich bij de wereldbeker in Dresden gekwalificeerd voor de halve finales van de aflossing. De vrouwenploeg werd in de kwartfinales uitgeschakeld.

Foto : Sander Chamid

Ook voor de Nederlandse mannen was kwalificatie niet eenvoudig. Het viertal moest toezien hoe Frankrijk de kwartfinale won, voor de Amerikanen. Oranje raakte achterop door een val, maar wist de Britse ploeg nog achter zich te houden. Het team eindigde slechts als derde, maar kon zich basis van de tijd verzekeren van een plek bij de beste acht teams. Eerder op de dag wist de regerend Europees kampioen de eerste ronde nog eenvoudig te winnen.

Sjinkie Knegt en Freek van der Wart kwamen in de eerste ronde aan de start met Mark Prinsen, die vorig jaar brons met de ploeg bij het WK won, en Itzhak de Laat. In de kwartfinales kregen Dennis Visser en Adwin Snellink de kans om zich met hun ervaren ploeggenoten te laten gelden. Beiden maakten in Sotsji onderdeel uit van de Nederlandse ploeg die Europees kampioen werd op dit onderdeel.

Vrouwenploeg uitgeschakeld

De Nederlandse vrouwenploeg rolde eenvoudig door de eerste ronde heen op de aflossing, maar werd in de kwartfinale uitgeschakeld. Roza Kooystra, Rianne de Vries, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven moesten de teams van Rusland, Duitsland en Hongarije voor zich dulden. Nederland eindigde daardoor als tiende.

Oranje, dat twee weken geleden Europees kampioen werd op dit onderdeel, mist met Jorien ter Mors en Suzanne Schulting twee sterke pionnen in  Dresden. Ter Mors richt zich op de langebaan, met de wereldkampioenschappen afstanden in Kolomna volgende week op haar programma, en Schulting heeft na twee titeltoernooien op rij een rustpauze ingelast.

Voor kwalificatie voor de wereldkampioenschappen in Seoul is de tiende plaats geen probleem. Nederland staat in het klassement vijfde, waar een plaats bij de beste acht na zes wedstrijden noodzakelijk is.

Het toernooi in Dresden is op de aflossing sterk bezet. Bij de mannen stonden er twintig teams aan de start, bij de vrouwen zeventien. De twee Europese wereldbekers gelden als kwalificatiewedstrijd voor de Europese kampioenschappen in Turijn van volgend jaar.

Lees alles over de World Cup shorttrack in Dresden op onze speciale pagina.

Kersvers Europees kampioen Semen Elistratov is bij de wereldbeker in Dresden onder het wereldrecord op de 1000 meter gedoken. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan