Tickets
Shop
Nieuws 04 jan 2017

Schaatsen.nl weerbericht: 'Natuurijs zit er tot half januari niet in'

Deze week, exact twintig jaar geleden had ons land te maken met een welhaast Siberisch ogend kouderegime en maakte schaatsminnend Nederland zich massaal op voor de laatste elfstedentocht. Deze gedenkwaardige Friese tocht der tochten vond plaats op 4 januari 1997 en werd gewonnen door Henk Angenent, op de voet gevolgd door de kleurrijke Erik Hulzebosch.

Ondanks het lange wachten blijft schaatsend Nederland positief: dat het er na al die tijd dan eindelijk weer van mag komen deze winter! Maar krijgen we natuurijs? Is er vorst op komst? Weerman Marc E. Putto houdt de weersverwachting de komende tijd nauwlettend in de gaten en geeft ons een wekelijkse update in het Schaatsen.nl weerbericht. 

Winter heeft het maar moeilijk

De Hollandse winter heeft het maar moeilijk de laatste jaren. Met het nodige kunst en vliegwerk worden soms leuke en veelbelovende winterse configuraties geboetseerd op de diverse weerkaarten, maar tot significante ‘duurkoude’ komt het vervolgens helaas zelden of nooit.


Vorige week leek het er warempel heel even op dat de poolkou zich zou gaan beroeren en afzakken naar de Lage Landen vanaf Driekoningen (6 januari). Prompt was daar een weerbureau ergens in het midden des lands dat zo enthousiast was dat het zelfs al positieve schaatsverwachtingen declameerde. Tja, schaatsen op deftig natuurijs zit er tot en met half januari niet in kan ik mededelen.

Weinig natuurijs vooralsnog 

Het afgelopen jaar werd ‘Haaksbergen’ zowaar nog gedaan in januari en eind november en begin december kon men incidenteel uit de voeten op de ijsvlakten van enkele ondiepe plassen en vennen. Veel meer en dikker natuurijs werd ons kennelijk niet gegund. We moeten het anno 2016 en 2017 vooralsnog hebben van de ‘flitswintertjes’ die dus allesbehalve een lang leven beschoren zijn enfin.

Beterschap op winterfront gewenst

Het ‘koude interbellum’ (de winters 2009 tot en met maart 2013, toen Nederland nog flink bedeeld werd met sneeuw en ijs) is geen aanzet geweest tot een duidelijk koudere trend.

Voorlopig is het parool mildheid troef. Thans zijn er geen aanwijzingen voor belangrijk kouder weer.
Beterschap op het winterfront is dus spoedig gewenst, maar blijft dus voorlopig uit kan ik mededelen.

Kou schraagt Nederland

Het is best frustrerend voor de kou - en schaatsliefhebbers als een massieve kou-uitval via Scandinavië zich gaat richten op voornamelijk Oost-Europa eind deze week. Het gebied met de -15 graden isotherm op 1500 meter hoogte komt gevaarlijk dicht bij Nederland uit. Er hoeft maar heel weinig te gebeuren of de arctische kou-uitbraak geraakt ook tot in Nederland. Op het bijgaande temperatuurkaartje voor zaterdag 7 januari zien we dat een flink deel van Europa het koud krijgt.

Wanneer de flitskou ons land weer verlaat (tussen vrijdagavond en zaterdagochtend) gaat dat gepaard met neerslag. Sneeuw en ijzel behoren zeer wel tot de mogelijkheden. Verkeersbelemmerende situaties behoren zeker tot de mogelijkheden.

Vanaf zaterdag schakelen we traditiegetrouw weer over op zacht en tamelijk wisselvallig weer, gedirigeerd door een klassieke stroming uit zuidwest tot west.

Vooruitzichten middellange termijn

Na het korte koude intermezzo eind deze week (dat mogelijk met een sneeuwsurprise wordt afgesloten in een deel van het land), boekt de milde oceanische lucht al weer snel terreinwinst. Komende week komen de maxima weer uit in de ‘vertrouwde’ dubbele cijfers en wordt het wisselvalliger.

De koudere lucht uit het hoge noorden doet wel pogingen zuidwaarts uit te stromen vervolgens, maar omvangrijke depressies boven de Atlantiek belemmeren een vlotte instroom van de koude lucht tot over Nederland.

In de aanloop naar het tweede gedeelte van januari kan het wat guurder worden met een toenemende kans op winters getinte neerslag. Een klassieke evolutie richting echt winterweer lijkt evenwel klein, maar is niet uit te sluiten.

Meer weerinfo is er eventueel via www.weerprimeur.nl en op de weerprimeurlijn 0900-1234554.
Weerstrateeg Marc E. Putto, dinsdag 3-1 2017 13.50 u.

Weervisionair Marc E. Putto is een begeesterde 'weerzegger' en bovenal een doorgewinterde kou - schaats - en sneeuwliefhebber, maar houdt ook van warm en stabiel zomerweer. Hij bedient de lokale, regionale - en landelijke media al van jongs af aan en legt de focus daarbij voornamelijk op weerscoops, scherpe temperatuurverwachtingen op zeer korte termijn en is tevens specialist wat betreft de langetermijntrends. Hij durft steeds wat verder vooruit te blikken dan de reguliere weerinstanties en neemt niet zelden de singulariteiten (datumgebonden weerfenomenen) mee in z'n niet zelden secure weervisies. Voor KPN Schaatsfan volgde Marc het winterweer op de voet de afgelopen twee jaar en doet dat dus nu op het portaal van schaatsen.nl.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan