Tickets
Shop
Branded content 11 mrt 2016

Margot Boer: ‘Verwacht geen zwart gat’

‘De baan van je leven’, luidt het motto van Continu, de sponsor van Margot Boer. En die baan gaat zij na het komend wereldbekerweekend vaarwel zeggen. “Dit voelt goed zo.”

Foto : Soenar Chamid

Boers afscheid komt op het moment dat de schaatswereld even in brand staat na het nieuws dat Pavel Kulizhnikov op doping betrapt is. Ook bij Boer komt dat op de dag dat het bekend wordt hard binnen. “Dit is een rare dag”, zegt ze. “Het krijgt ineens een heel andere wending. Het is een trieste dag.”

Dat harde nieuws van het dopingschandaal botst met het gevoel dat Boer heeft over de laatste week van haar topsportcarrière. Na dertien jaar op het hoogste niveau komt er nu een einde aan. “Dat is best gek”, geeft ze toe. “Ik heb dat nog nooit zo meegemaakt, dat ik naar een einde toewerk.”

Het gevoel komt ook pas de laatste dagen naar boven, hoewel Boer al aan het begin van het seizoen aangaf dat dit haar laatste schaatswinter zou zijn. “Ik was toch steeds met de wedstrijden bezig, maar nu zit ik er toch dicht bovenop en is er ook online veel aandacht voor mijn afscheid.”

Tijdens de ISU World Cup Finale van dit weekend zal Boer de kans krijgen om in een vol Thialf afscheid te nemen van haar sport. Anders dan bijvoorbeeld Bob de Jong komt ze ook nog zelf in actie, drie keer maar liefst: op de 500 en 1000 meter en op de team sprint. “Ik ga er enorm van genieten.”

Sotsji

Haar absolute hoogtepunt in al die jaren topsport waren de Spelen van Sotsji. Daar won ze tweemaal brons, op de 500 en 1000 meter. De kiem voor dat succes was al eerder gelegd, bij het WK Sprint in 2009. Ze werd daar vierde in het klassement, maar won wel de eerste 1000 meter. “Toen ging ik geloven in mijn eigen succes. Dat was echt een extra stimulans.”

Bij de Olympische Spelen van Vancouver kwam dat succes er nog net niet. Boer werd vierde op zowel de 500 als de 1500 meter en zesde op de kilometer. “Maar het was het juiste moment om te groeien.” De vruchten plukte ze vier jaar later in Sotsji.

Na de Spelen van 2014 had Boer moeite om haar oude niveau terug te vinden. “Ik zakte vorig jaar weg en ook dit jaar is niet mijn beste seizoen. Ik moest heel hard werken voor een plekje in de top tien, als me dat al lukte. Ik zie mezelf nu niet nog twee jaar vechten voor een plekje op de Spelen.”

Ontwikkelen

Spijt van haar beslissing om het schaatsen achter zich te laten, verwacht de rijdster van Team Continu dan ook niet te krijgen. “Je kan tenslotte niet blijven schaatsen totdat je honderd bent. Ik kan me ook elders ontwikkelen.”

Boer heeft voldoende bagage om zich op een leven na het schaatsen te richten. Ze heeft een bachelordiploma commerciële sporteconomie op zak en is ook nog parttime bezig aan een studie psychologie aan de Open Universiteit. “Maar het zal nog wel even duren voordat ik daarmee aan de slag kan”, zegt ze. Waarschijnlijk zal ze een baan zoeken in de sporteconomische hoek. “Ik heb diploma’s en ambities. Ik verwacht geen zwart gat.”

Zo intens als het schaatsen zal die nieuwe baan niet worden, denkt ze. “Dat is ook niet meer nodig. Sport gaat gepaard met zoveel passie, dat is echt heel uniek. Dat hoeft nu ook helemaal niet meer.”

Ook al richt haar sponsor Continu als intermediair zich met name op banen in de bouw en industrie, toch heeft Boer al wel eens haar licht opgestoken bij het bedrijf. Zelfs voor een sporteconome in de dop hebben ze wel wat adviezen. “Ik heb wel eens met ze gesproken”, vertelt ze. “Ze zitten veel meer aan de technische kant dan ik, maar ze hebben wel ideeën over sollicitatie en advies over hoe je aan de slag kan op de arbeidsmarkt.”

Ze ziet zichzelf niet, zoals haar trainster Marianne Timmer dat wel deed, direct na haar actieve loopbaan terugkeren in de sport. “Ik zal bij de meiden met wie ik nu in de ploeg zit vast wel persoonlijk betrokken blijven, maar verder zie ik voor mij niet direct een rol weggelegd. Ik heb er in ieder geval nog geen gesprek over gehad.”

Tijd

Sowieso wil Boer zichzelf de tijd gunnen om rustig over haar toekomst na te denken. “Tot en met de zomer zal ik sowieso niet te snel ergens in springen. Daarna ga ik kijken wat er op me afkomt.”

Een ding weet ze al zeker: een vakantie op Bali met haar familie. Heel slim heeft ze die gepland op het moment dat al haar collega-schaatsers weer aan de voorbereiding op het volgende seizoen gaan beginnen. Zo kan ze net wat gemakkelijker een breuk maken met haar oude bestaan. “Dit was de baan van mijn leven, in ieder geval tot nu toe.” 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan