Tickets
Shop
Nieuws 05 jan 2017

Marcel Bosker: 'Moest wennen aan het middagdutje'

Met maar liefst vier persoonlijke records was Marcel Bosker misschien wel de meest opvallende naam van het weekend. Het leverde de 19-jarige schaatser van Team JustLease.nl weliswaar geen WK-ticket op, maar de jongeling kijkt tevreden terug op de NK afstanden.

Foto : Soenar Chamid

“Het was een prima weekend, maar met mijn 10 kilometer was ik niet helemaal tevreden”, aldus een kritische Bosker, die pas zijn derde 10 kilometer uit zijn leven reed. “Ik had graag wat harder willen rijden, maar het ging niet helemaal zoals ik wilde. Ik had de dag ervoor al twee goeie, maar ook zware afstanden (5 kilometer en 1500 meter) gereden. Dan gaat zo’n 10 kilometer ook niet meer vanzelf. Maar een persoonlijk record is altijd fijn!”

Ook zijn ouders, die speciaal voor dit toernooi uit Zwitserland over zijn gekomen, waren getuige van zijn persoonlijke records. Bosker is op zijn 14e uit Zwitserland vertrokken en kwam in Groningen in een gastgezin terecht. “Soms is dat heel bijzonder en ook wel speciaal. De mensen die mij hebben opgenomen, behandelden me altijd als hun eigen kind. Ik zie hen als mijn extra ouders. Ja, ik heb een hele grote familie”, lacht Bosker.

Jan Blokhuijsen

In zijn eerste jaar bij JustLease heeft hij al heel wat progressie geboekt, al heeft hij het soms wel moeilijk gehad. “Het bevalt heel goed bij deze ploeg. In het begin was het best lastig, omdat de trainingen zwaarder, langer en intensiever waren dan ik gewend was. Om samen met iemand als Jan Blokhuijsen te trainen is supergaaf, maar aan de andere kant ook heel zwaar.”

Toch merkt de jongeling dat hij steeds dichterbij begint te komen. “Zeker in de trainingen. In de wedstrijden is Jan nog wel beter, maar Jos (de Vos, red.) en ik zijn gelijkwaardig. Ik ben blij met die hele grote stap die ik dit jaar gemaakt heb. Overal waar ik kom, rijd ik een persoonlijk record. Ja, dat is een heerlijk gevoel!”

Bosker leert naar eigen zeggen heel veel van Blokhuijsen. Niet alleen zijn fitte gesteldheid, maar ook het leven als topsporter heeft Bosker op het goede spoor gebracht. “Dat leven om er helemaal voor te gaan was anders dan ik gewend was. Ik lette altijd wel op mijn eten, maar nu nog veel meer. Al mijn ploeggenoten gaan ‘s middags naar bed. Ook daar moest ik eerst heel erg aan wennen. En nog steeds vind ik dat heel lastig, omdat ik heel veel energie van mezelf heb. Maar het helpt wel, want zo kan ik daarna weer fit op de fiets zitten.”

Patrick Roest

Een ander persoon die Bosker het uiterste uit zichzelf liet halen, is Patrick Roest. De 21-jarige Lekkerkerker rijdt sinds vorig seizoen voor Lotto-Jumbo en won dit seizoen zijn eerste individuele wereldbekermedaille in Heerenveen (brons op de 1500 meter). Bosker zou graag dezelfde route willen bewandelen als de 2-jaar oudere Roest, tegen wie hij in de jeugd vaak om de medailles streed.

“We hebben heel vaak bij de junioren om de titels gevochten. Ik vind het mooi om te zien dat hij nu zo goed rijdt. Ik neem me altijd voor om de tijden te rijden die hij reed in het jaar dat hij even oud was als ik. Met de 10 kilometer is dat bijvoorbeeld gelukt. Dat is altijd lekker”, besluit Bosker trots. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan