Tickets
Shop
Nieuws 23 feb 2016

Laatste tien kilometer voor Bob de Jong

Zondagavond reed Bob de Jong voor de negentigste en laatste keer in zijn professionele carrière een tien kilometer. De 39-jarige stayer begint aan een nieuw hoofdstuk: ‘Ik ga een ander leven beginnen.’

Foto : Sander Chamid

Onder grote belangstelling van pers, schaatsfans en leden van zijn club Nut & Vermaak uit Leimuiden, schaatste Bob de Jong zondagavond zijn laatste ‘tien’ bij de ‘Bob Classic’, een door hem zelf geïnitieerde langeafstandswedstrijd in Haarlem.

Zijn tijd was niet om over naar huis te schrijven. 14.43,06 is niet veel sneller dan de 14.53,70 die hij in november 1994 noteerde bij zijn debuut in de IJssel Cup in Deventer.

Het kan de olympisch kampioen van Turijn niet schelen. “De tijd doet er eigenlijk niet toe. Ik heb negentig keer de tienkilometer onder de vijftien minuten gereden. Daar ben ik blij mee,” verklaarde hij aan de NOS.

Zeven wereldtitels en alle kleuren medailles die er te winnen zijn op de Olympische Spelen heeft De Jong in de wacht gesleept. Met als hoogtepunt uiteraard het winnen van olympisch goud op zijn geliefde tien kilometer in Turijn in 2006. “Dat was de beste en mooiste. Het is prachtig geweest. Ik ga een ander leven beginnen.”

Hoe dat leven er na het professionele schaatsen uit gaat zien weet De Jong nog niet. Maar hij sluit niet uit dat hij actief blijft in de schaatswereld. “Ik moet aan een nieuwe carrière gaan denken. De jeugdschaatsers vragen al of ik trainer wil worden. En dat is zeker een optie. Ik zou wel iets met jeugd willen doen. Maar ik ga nog geen ja zeggen.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan