Tickets
Shop
Nieuws 27 dec 2016

KPN NK afstanden & mass start: wat staat er op het spel?

Morgen begint het traditionele eindejaarstoernooi, de KPN NK afstanden & mass start. Geen kerststollen en oliebollen voor onze topschaatsers, zij moeten zich nu gaan bewijzen! Waarvoor eigenlijk? Dat zetten we hier voor je op een rijtje.

Foto : Soenar Chamid

ISU EK sprint & EK allround

Voor de allereerste editie van het EK sprint worden drie sprinters geselecteerd tijdens het KPN NK afstanden. Dit zijn de eerste drie van een puntenklassement dat opgemaakt wordt door de Selectiecommissie Langebaan, over de 500 en 1000 meter. 

Ook voor het EK allround zullen drie Nederlanders afgevaardigd worden, dit zijn de eerste drie van een klassement over de 1500 en 3000 (dames)/5000 (heren) van het KPN NK afstanden. 

De Selectiecommissie Langebaan kan, in zeer uitzonderlijke gevallen, één rijder per afstand aanwijzen, als deze rijder een mogelijke medaillekandidaat is maar zich op het selectiemoment niet weet te plaatsen. De definitieve EK ploegen worden uiterlijk 31 december bekend gemaakt. 

ISU WK afstanden

Ook zijn er tickets voor het WK afstanden in Gangneung (Zuid-Korea) te verdienen, hét testmoment voor de Olympische Spelen die volgend jaar daar verreden worden. De selectie hiervoor is rechtdoorzee.

De beste drie rijders op het KPN NK afstanden op de 500, 1000, 1500, 3000 (vrouwen) en 5000 meter (mannen) zijn geplaatst. Op de lange afstanden (de 5000 meter vrouwen en de 10.000 meter heren) plaatsen twee rijders zich. De Selectiecommissie Langebaan kiest per afstand een reserverijder. Ook deze selectie wordt uiterlijk 31 december definitief bekend gemaakt.

ISU WK sprint & allround

De Europese kampioenschappen zijn ook een selectiemoment voor de Wereldkampioenschappen sprint en allround. Ook hier gaan drie Nederlanders van start. 

De beste Nederlander op het EK plaatst zich rechtstreeks, als hij tenminste top-6 rijdt. De tweede Nederlander plaatst zich ook rechtstreeks, als hij in de top-3 eindigt op het EK. De derde plek gaat naar de beste schaatser op het KPN NK sprint en KPN NK allround, die eind januari in Heerenveen verreden worden. De definitieve selectie wordt uiterlijk op 29 januari 2017 bekend gemaakt. 

KPN NK Mass Start

Wat er te halen valt op het KPN NK Mass Start? Naast een Rood-Wit-Blauw truitje niet veel. Althans, niet direct. Voor plaatsing op de Mass Start bij het WK afstanden geldt een andere selectieprocedure dan voor de individuele nummers. Bondscoach Geert Kuiper stelt de teams samen. Kanshebbers zijn rijders uit de Nationale Selectie van het WK Afstanden 2017 in Gangneung óf rijders die voldaan hebben aan de ISU tijdslimiet. 

Lees alles over het KPN NK afstanden HIER

Kom je gezellig kijken? Koop je tickets voor het KPN NK afstanden HIER


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan