Tickets
Shop
Nieuws 06 feb 2016

Knegt pakt vijfde medaille op rij

Sjinkie Knegt heeft voor de vijfde keer op rij een medaille gepakt op de 1500 meter in de wereldbeker. In Dresden eindigde de regerend wereldkampioen als derde, ondanks een valpartij.

Foto : Sander Chamid

Knegt nam al vroeg in de race initiatief. De 26-jarige Fries was steeds voorin te vinden. Tegen het einde van de race sloegen Knegt en zijn concurrent in het wereldbekerklassement, Yoon-Gy Kwak, echter tegen het ijs. De Hongaar Sandor Liu Shaolin en Francois Hamelin werden bestraft voor deze actie. Daardoor schoof Knegt alsnog op naar het brons.

De overwinning ging naar de Zuid-Koreaan Jiwon Park, die daarmee voor zijn eerste wereldbekerzege zorgde. De tweede plaats was voor zijn landgenoot Se Yeong Park. Het brons is voor Knegt zijn vijfde podiumplaats op rij op de 1500 meter in de wereldbeker. Knegt was al een keer de sterkste en greep drie keer zilver.

In het klassement liep hij met zijn derde plaats uit op de Zuid-Koreaan Kwak. Knegt heeft nu een voorsprong een kleine 9000 punten. Morgen staat er in Dresden nog een 1500 meter op het programma.  

Van Kerkhof en Van der Wart

Yara van Kerkhof schaatste in de B-finale van de 1000 meter naar de derde plaats. De Canadese Valerie Maltais, al eens goed voor olympisch zilver, en de Chinese Yihan Guo waren te sterk. Daarmee eindigde Van Kerkhof als achtste. 

Freek van der Wart wist vanmorgen de herkansingen te winnen van de 1500 meter. In de halve finales kwam hij met een vijfde plaats echter tekort voor de eindstrijd. Van der Wart, die bij het EK in Sotsji nog brons won op deze afstand, eindigde als dertiende.

Christie doorbreekt Koreaanse dominantie

Elise Christie wist in Dresden de dominantie van de Zuid-Koreaanse vrouwen op de 1500 meter te doorbreken. De Europees kampioene ging met drie ronden te gaan in de aanval en kon nooit meer worden bijgehaald door wereldkampioene Mingjong Choi. Daarmee doorbrak de Britse de winnende serie van Zuid-Korea, dat alle vijf de 1500 meters sinds de start van het seizoen won. Het zilver was voor Choi, voor haar landgenote Alang Kim. In het klassement neemt Choi de kop over.

De kilometer bij de mannen werd een clash tussen drievoudig olympisch kampioen Charles Hamelin en kersvers Europees kampioen Semen Elistratov. Hamelin wist in de laatste ronde de Rus handig te blokken en greep daarmee de zege. Elistratov schaatste eerder op de dag wel onder het wereldrecord, maar wist zijn sterke optreden dus niet te bekronen met goud. Het brons ging naar Charle Cournoyer uit Canada. In het wereldbekerklassement gaat Elistratov nog aan de leiding. Hamelin staat tweede.  

Bij de vrouwen ging het goud op de 1000 meter naar de Canadese Marianne St-Gelais, die daarmee voor haar achtste individuele wereldbekermedaille zorgde. Tweede werd de Chinese Jiaying Tao, voor de Hongaarse Petra Jaszapati. Voor de Hongaarse was het haar eerste internationale succes. Met haar overwinning heeft St-Gelais nu ook uitzicht op de wereldbeker. Ze staat derde met een kleine achterstand op Choi. 

Lees alles over de World Cup shorttrack in Dresden op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan