Tickets
Shop
Nieuws 05 okt 2016

Jan van Veen: 'Ik ben geen tovenaar'

Jan van Veen ziet zijn schaatsers tijdens de voorbereiding op zijn eerste volledige seizoen als bondscoach van Duitsland zienderogen vooruitgaan, maar waarschuwt dat er geen wonderen van hem verwacht mogen worden.

Foto : Margarita Bouma

“Ik heb een zeer goed gevoel over komende winter, maar een wereldtitel zullen we voorlopig nog niet kunnen vieren. Een wereldkampioen komt niet uit het niets en ik ben geen tovenaar”, zegt de Nederlander in gesprek met het Duitse DPA.

Toch is Van Veen niet bang voor de hoge verwachtingen bij onze oosterburen. “Daar word ik niet nerveus van. Ik ben niet zo lang van huis om alleen maar een beetje te trainen. Het draait uiteindelijk om resultaat. En als de rode lijn er is en je hebt hoge doelstellingen, dan ga je vooruit.”

Van Veens eerste periode in Duitse dienst sond vooral in het teken van het doorvoeren van een nieuwe trainingsmethode. “We trainen nu veel intensiever en gerichter. De snelheden zijn tegenwoordig zo hoog dat je de training daarop aan moet passen.”

Wat de trainer vooral opviel toen hij de oude trainingsschema’s van de Duitsers onder ogen kreeg, was een gebrek aan flexibiliteit. “De programma’s waren constant hetzelfde. Dat is niet mijn werkwijze. Het systeem was te star, maar daar hebben we nu verandering in gebracht.”

Bovendien heeft Van Veen de Duitsers duidelijk gemaakt dat een trainingsweek niet op vrijdag eindigt. Voorheen werd er in het weekend namelijk amper wat gedaan op het ijs. “En mijn plan is anders. We gebruiken ieder uur dat er is. Nu is iedereen daaraan gewend.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan