Tickets
Shop
Nieuws 09 jun 2016

ISU-congres: Experimenteren met shorttrackformats mag

De ISU staat vanaf nu toe om in het shorttrack te experimenteren met nieuwe wedstrijdformats. Dat is een van de belangrijkste conclusies na de vierde dag van het ISU-congres in Dubrovnik.

Foto : Sander Chamid

Naast de 500, 1000, 15000, 3000 meter, 3000 relay en 5000 relay mogen internationale competities vanaf nu dus ook races bevatten over kortere en langere afstanden. Tevens mogen bijvoorbeeld mixed team races worden toegevoegd.

Dat laatste sluit aan bij het Nederlandse voorstel om een ISU Nations Trophy Shorttrack in het leven te roepen, een landenwedstrijd waaraan op basis van een world ranking de sterkste tien landen mogen meedoen en waarbij de teams bestaan uit dames en heren.

In Dubrovnik is een resolutie aangenomen om voor deze wedstrijdvorm nadere regels uit te werken, zodat dit de komende jaren kan worden uitgetest en in de toekomst wellicht als wedstrijdonderdeel aan de World Cups en WK kan worden toegevoegd.

Verhoging aantal deelnemers

Daarnaast werd ingestemd met het voorstel om het aantal deelnemers in sommige shorttrackraces te verhogen. Concreet betekent dat, dat in de kwartfinales op de 500 meters en de halve finales op de 1000 meter niet vier maar vijf schaatsers starten. In de halve finales op de 1500 meter worden dat er zeven in plaats van zes.

De KNSB ziet dit graag, omdat dit leidt tot meer inhaalmanoeuvres en daarmee het spektakel wordt vergroot. Wel had de Nederlandse bond voorgesteld om het aantal deelnemers in alle ritten nog wat meer te verhogen.

Bij kunstrijden stonden vooral de technical proposals op de agenda. Belangrijk is te vermelden dat er vooralsnog geen ’technical element score’ wordt ingevoerd bij synchroonschaatsen. Bij solo-, paarrijden en ijsdansen moet een bepaalde technical element score worden gehaald om aan Europese en wereldkampioenschappen te kunnen deelnemen. Omdat synchroonschaatsen in veel landen nog in ontwikkeling is, zou de invoering hiervan belemmerend kunnen werken.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan