Tickets
Shop
Nieuws 23 jan 2016

Iedereen gunt Hospes zijn succes

Jesper Hospes wordt na afloop van de 1000 meter op het KPN NK Sprint gefeliciteerd alsof hij die afstand zojuist heeft gewonnen. “Ouwe allrounder”, lacht Pim Schipper in het voorbijgaan. “Jij rijdt morgen zeker de 1500 meter”, zegt Thomas Krol en slaat hem op de schouder.

Foto : Margarita Bouma

Maar Hospes won niet, hij werd zesde, maar wel in een nieuw persoonlijk record van 1.09,93 en al zijn collega’s gunnen hem dat succes. Het zat de beslist.nl-rijder namelijk niet mee dit seizoen.

Vooral de KPN NK Afstanden draaiden uit op een desillusie. Zijn WK-droom was er uiteengespat. “Ik was nog nooit zó teleurgesteld geweest. Ik wist het even geen plekje te geven.”

Hij maakte terloops een opmerking over zijn teleurstelling tegen een journalist. “Een opmerking in de trant van: ‘waar doe ik het nog voor?’.” Die uitspraak werd omgevormd tot een nieuwsberichtje met als kop ‘Hospes denkt aan stoppen’.

Dat was absoluut niet het geval, al was de 27-jarige Fries wel degelijk aangedaan. “Je werkt er zo hard voor en dan wil je oogsten”, zegt hij, maar aan stoppen heeft hij nooit gedacht.

“Ik ben uiteindelijk vol frisse moed weer aan de slag gegaan”, zegt hij. “Ik heb mezelf bij elkaar gepakt en een mooi strijdplan met Gerard van Velde in elkaar gezet.”

Felicitaties

Dat pakte prima uit. De 500 meter had naar de zin nog wat beter kunnen lopen, maar de 1000 meter ging boven verwachting goed. En dat valt de andere schaatsers ook op. Die hebben de worsteling van Hospes de afgelopen weken gezien, en kennen die periodes van teleurstelling zelf ook. Daarom betekenen hun felicitaties veel voor Hospes. “Dit doet mij heel erg goed.”

Bovendien heeft Hospes zelf ook altijd oog voor anderen. “Het klinkt misschien gek om over mezelf te zeggen, maar als jongens goed gereden hebben dan ben ik vaak de eerste om te feliciteren.” En als het tegenzit dan troost hij ze ook. De val van zijn oud-ploeggenoot Hein Otterspeer greep hem aan en dus zocht hij zijn onfortuinlijke tegenstander nog even op.

Hospes heeft de smaak weer te pakken en wil dat nog even zo houden. “Een mikpunt? Helemaal niets. Ik sta nu vierde, maar dat maakt me niets uit. Ik wil een goede 500 meter rijden, mijn gram halen en dan weer zo’n lekkere 1000 meter.”

Maar echt bezig met de tweede dag van het KPN NK Sprint is hij op vrijdag nog niet. “Ik ga eerst even genieten”, zegt hij. “En mijn race terugkijken. Normaal kijk ik naar races van anderen, maar nu ga ik eens kijken wat ik zelf goed heb gedaan.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan