Tickets
Shop
Nieuws 19 jan 2016

Hekman floreert in natuurijsgekte

Nederland was dinsdag even volledig in de ban van natuurijs. Dat merkte Gary Hekman al voor de natuurijsmarathon die hij dinsdagavond zou winnen. "Mijn telefoon stond roodgloeiend vandaag."

Foto : Vincent Riemersma

In de ochtend was de sprinter van Van Werven nog aan het werk gegaan bij Stouwdam, de schaats- en wielerzaak waar hij in dienst is. Zelfs daar was het gekkenhuis, want NOS Radio1 had er een kleine set opgebouwd om Hekmans verwachtingen voor de koers te peilen.

Toch had hij nog voldoende aandacht voor zijn werk. En dat was maar goed ook. "Ik moest vooral de schaatsen van de ploeg in orde brengen en dus had ik nog redelijk wat te doen", lachte hij.

Zelfs vlak voor de start maakte Hekman nog even tijd voor de media. "Ik zou om half zeven live bij de NOS komen en dat werd tien voor zeven. Daarna nog RTV Oost en zo ging het door", vertelt hij. "Maar wat maakt het uit? Je kan wel warmlopen, maar als je aan de start staat ben je toch weer koud."

De aandacht is bovendien belangrijk voor de sport en voor zijn team, weet Hekman. "Je hebt een sponsor op je pak en daar horen verplichtingen bij. En ik vind het ook heel leuk", benadrukt hij. En daarbij snapt hij de natuurijsgekte maar al te goed. "Wij zijn ook als jonge koeien in de wei. We mogen weer los. Je wordt gek gemaakt en je maakt elkaar gek."

Voorbeeldig

Zijn ploeg reed vervolgens op de door Hekman geslepen schaatsen voorbeeldig op het Haaksbergse ijs. Crispijn Ariëns en Thom van Beek hielden de koers in bedwang toen Hekman in een ruime kopgroep het peloton gedubbeld had. Vooral over het beulswerk van Ariëns was hij meer dan onder de indruk. "Ik had tegen hem gezegd dat hij alles dicht moest proberen te houden. Hij moet echt ballen van staal hebben gehad, want hij bleef maar gaan."

Onderweg genoot de Van Werven-kopman van de sfeer op de besneeuwde baan. "Dit is wel echt schaatsen", zegt hij. "Het stond drie rijen dik en je hoorde het dweilorkest galmen en op een gegeven moment begon het publiek ook te schreeuwen. Dat zie je bij een wedstrijd op een kunstijsbaan niet."

Met een goed gevoel reist Hekman af naar de Weissensee. Daar heeft hij zijn zinnen op het ONK van aankomende zaterdag gezet. Ook wil hij met de besten mee over tweehonderd kilometer. Het belooft spektakel te worden in Oostenrijk met de zelfverzekerde Hekman. "De beer is los", lacht hij.

Foto : Vincent Riemersma

Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan