Tickets
Shop
Nieuws 09 dec 2016

Eenvoudige dag voor Knegt in Sjanghai

Sjinkie Knegt is de openingsdag van de wereldbeker in Sjanghai eenvoudig doorgerold. De wereldbekerleider op de 1500 meter had in zijn kwalificatieraces geen enkele moeite met de concurrentie en drong eenvoudig door tot de finalerondes van de schaatsmijl en de 500 meter. Suzanne Schulting deed dat ook op de 1500 meter, maar miste rechtstreekse plaatsing op de sprint door een val.

Foto : Arno Hoogveld

De Nederlandse ploeg wist in Sjanghai beslag te leggen op achttien individuele startplekken voor de finalerondes. Voor Sjinkie Knegt, die bij de eerste twee wereldbekers de 1500 meter op zijn naam schreef, bleek het een eenvoudige opgave. De wereldrecordhouder op de 1500 meter sloeg een gat ten opzichte van onder meer de Amerikaan JR Celski en pakte daarmee de ritzege. Ook op de sprint was hij de snelste in zijn heat.

Voor Suzanne Schulting liep de openingsdag minder voorspoedig. Nadat de 19-jarige Nederlandse op de schaatsmijl de ritzege pakte, voor vijfvoudig Europees kampioene Arianna Fontana, en daarmee een startbewijs, ging het op de sprint mis. Schulting, die al vijf medailles won dit seizoen, ging in de laatste ronde onderuit. Zondag in de herkansingen kan ze alsnog een plek in het hoofdtoernooi verdienen.

Maximale score mannen op de sprint

Voor de Nederlandse mannen werd het een maximale score op de 500 meter. Daan Breeuwsma kwalificeerde zich als ritwinnaar en versloeg daarbij de Zuid-Koreaan Seungsoo Han. Dylan Hoogerwerf pakte dubbele plaatsing voor beide 500 meters en ook Itzhak de Laat en Adwin Snellink gaan verder op de kortste afstand. Op de kilometer grepen Breeuwsma en De Laat de ritzege, Dennis Visser plaatste zich via een tweede plaats.

Bij de vrouwen zien we Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof, die in Salt Lake City brons won, terug op beide 500 meters. Rianne de Vries plaatste zich voor de sprint op zaterdag en pakte ook een startbewijs voor de 1000 meter. De 19-jarigeTineke den Dulk, die bij de vorige wereldbeker knap debuteerde met twee plaatsen in het hoofdtoernooi, strandde op de 1500 en de 1000 meter.

Aflossingsploegen verder

Op de aflossing wisten beide Nederlandse ploegen door te dringen tot de halve finales. De vrouwenploeg (Rianne de Vries, Lara van Ruijven, Yara van Kerkhof en Suzanne Schulting) sloeg een gat met de Canadesen, Britten en Polen. Bij de mannen waren Ithzak de Laat, Dylan Hoogerwerf, Daan Breeuwsma en Sjinkie Knegt de teams van Kazakstan en Italië te snel af. In de wereldbeker gaan de Nederlandse mannen aan de leiding en bezet de vrouwenploeg de tweede plaats.

In Sjanghai staan ook zesvoudig olympisch kampioen Viktor An en de wereldrecordhouder op de sprint JR Celski weer aan de start. An sloeg de wereldbeker in Salt Lake City over, Celski is terug na een rugblessure.