Tickets
Shop
Nieuws 24 jan 2016

Antoinette de Jong maakt favorietenrol waar

Antoinette de Jong werd voor het KPN NK Allround door velen als de favoriet voor de titel bestempeld. De 20-jarige maakte die verwachtingen waar, al moest ze op de slotafstand wel Annouk van der Weijden voor zich dulden.

Foto : Soenar Chamid

Van der Weijden zette een tijd van 7.04,55. Ze zette daarmee haar directe tegenstandster De Jong op achterstand, maar de ruim zes seconden die ze had moeten goedmaken voor de eindzege haalde ze niet. De Jong gaf maar anderhalve seconde toe en reed 7.05,93.

Daarmee behield De Jong ruim de leiding in het klassement en pakte zo de eerste nationale seniorentitel van haar loopbaan. Van der Weijden verzekerde zich van het zilver. Daarachter reed Linda de Vries naar het brons. 

De Vries werd vierde op de 5000 meter in 7.12,96. Yvonne Nauta was nog wat sneller op de slotafstand. Zij liet 7.09,30 noteren. Daarmee schoot ze in het klassement weinig op. Ze werd zesde.

World Cup en WK

Het is nu aan de selectiecommissie van de KNSB om te bepalen wie van de rijdsters mee mogen naar de World Cup in Stavanger. Daar ligt het derde ticket voor het WK allround klaar.

De Jong is al zeker van deelname aan het WK en Marije Joling, die ontbrak in Thialf, is al zeker is van deelname aan de World Cup. Daardoor maken Van der Weijden en De Vries de beste kans op een plekje bij de selectiewedstrijd in Noorwegen. Ook Melissa Wijfje, vierde in de eindafrekening, mag nog stilletjes hopen.

Het is voor de KNSB van belang dat er drie rijdsters de 1500 en 3000 meter in Stavanger rijden, want Nederland is op dit moment pas zeker van twee plekken op het WK. Als er drie Nederlandse rijdsters bij de beste 24 rijden in het klassement over 1500 en 3000 meter dan is ook het derde ticket verdiend.

Lees alles over het KPN NK Allround en Sprint op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan