Tickets
Shop
Nieuws 14 feb 2015

Yuskov wil niet heersen voor één dag

Volgens Kosta Poltavets, coach van de Russen, is Denis Yuskov uit op een lange tijd van overheersing op de schaatsmijl. “Wat Sven Kramer op de vijf kilometer doet, wil hij op de 1500. Hij wil niet heersen voor één dag.”

Foto : Sander Chamid

Bij de WK Afstanden in 2013 leek Yuskov de eerste stap daarvoor gezet te hebben. In eigen land, in Sotsji, werd hij wereldkampioen. De Winterspelen het jaar erna, op dezelfde plaats, werden echter een deceptie voor hem. Hij werd vierde, de ondankbaarste plek. Een jaar erna is hij weer terug en met een daverende tijd: 1.43,36.

De teleurstelling van Sotsji werkt daarin volgens Poltavets nog door. “Als je echt pissed off bent van het verlies op de Spelen, als wereldkampioen en dat koppelt aan doorzettingsvermogen dan is dit het resultaat.”

Daar had Yuskov wel wat tijd voor nodig. Het eerste deel van het seizoen sloeg hij over. Hij was nog te zeer van slag door de vierde plek in Sotsji. “Pas vanaf december heeft hij weer echt getraind. De pijn van de Spelen zat er nog heel lang. Het was een diepe wond”, zei Poltavets. “Het was niet eenvoudig om die knop om te zetten.”

Bij zijn rentree in december wilde Yuskov eigenlijk de B-groep winnen, maar dat lukte niet. In de erop volgende periode zette de rijder echter alles op alles om beter te worden. “In het Russisch zeggen wij: ‘hij maakte in één dag drie dagen’. Zo hard werkte hij.”

Een deel van de oplossing was daarnaast de komst van nieuwe jonge rijders in de ploeg als Pavel Kulizhnikov en Rusland Murashov. “Dat nieuwe bloed heeft zeker een bijdrage geleverd.”

Met de vorm weer in orde mikt Yuskov op meer dan goud op de WK Afstanden. Een wereldrecord op de 1500 meter behoort tot de mogelijkheden, denkt zijn trainer. Op het WK Allround in Calgary krijgt hij de kans. “We hebben het er wel over, maar het is geen doel op zich. We gaan dan voor de titel.”

In 2011 won Ivan Skobrev als laatste Rus het WK Allround. Toen werd, net als vrijdag op de 1500, het verkeerde volkslied ingestart. “Het is misschien een goed teken”, lachte Poltavets.

Lees alles over de WK Afstanden op onze speciale pagina.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan