Tickets
Shop
Nieuws 26 feb 2015

Vijftienjarige De Boer wil betere shorttracker worden

Als jongste deelnemer voor Nederland staat Tjerk de Boer dit weekeinde bij de wereldkampioenschappen voor junioren in Osaka aan de start. De Friese B-junior, die bij het senioren NK verraste met plaats vijf, ziet het mondiale shorttracktoernooi als een tussenstop. “Ik kijk niet zo naar resultaat, ik wil vooral een betere shorttracker worden.”

Foto : Sander Chamid

De Boer zorgde begin januari in Amsterdam bij het NK voor een grote verrassing. Als vijftienjarige wist hij zich in de top vijf bij de heren te schaatsen. Een sterk en constant toernooi leverde hem kwalificatie op voor de superfinale en daarin legde hij brutaalweg beslag op plaats twee, achter de ongenaakbare Sjinkie Knegt.

Daarmee verbaasde hij ook zichzelf. “Dat had ik nooit verwacht, maar ik was in vorm en schaatste hard in de trainingen”, kijkt De Boer terug. Op die drie kilometer zette hij in de laatste rondes de aanval buitenom in. “Ik dacht er eigenlijk niet bij na. Ik wilde de groep op een ronde zetten, maar Sjinkie ging al vroeg. Daardoor moest ik wachten en op het eind bleek dat ik overhad.”

Niets te zoeken

Ogenschijnlijk ging het kampioenschap De Boer makkelijk af. Toch was hij niet gelijk enthousiast over deelname bij de senioren, nodig om zich te kunnen plaatsen voor het WK junioren. “Ik zag er enorm tegenop. Had het gevoel dat ik er niet veel te zoeken had”, aldus De Boer. “Maar ik heb het kunnen omzetten in positieve energie. Ik had niets te verliezen en kende geen druk.”

Schaatsen tussen de grote mannen bleek een snelcursus. “Het is anders shorttracken dan bij de B-junioren. Daar kan ik nog fouten maken. Nu moest ik tactisch rijden. Sparen, niet te vroeg op kop en dan inhalen. Maak je een fout op de duizend meter, dan ben je gelijk klaar.”

Het liefst kiest De Boer voor controle vanaf de koppositie. Op die manier won hij zijn races bij de B-junioren, maar daarvoor komt hij bij de senioren tekort. “Ik weet nu dat het ook op een andere manier kan. Op deze manier word ik een meer veelzijdige schaatser.”

Hoog niveau

Die ervaring kan hij dit weekeinde bij het wereldkampioenschap voor junioren goed gebruiken. Met de altijd sterke Zuid-Koreanen, die het mondiale juniorentoernooi al jaren domineren, de Chinezen en Canadezen staat er in Osaka een sterk veld. Zelfs Jorien ter Mors en Sjinkie Knegt kwamen in hun juniorentijd niet verder dan een achtste plaats. “Het niveau is een beetje hetzelfde als bij het NK, maar dan veel breder”, stelt De Boer. “Ik zie het als een leerschool. Elke race probeer ik het beste uit mezelf te halen.”

Ieder jaar beter worden, daar is De Boer mee bezig. Shorttracktijden zeggen hem weinig, naar juniorenrecords op naam van Knegt kijkt hij niet. Het gaat erom een betere shorttracker te worden: inhaalacties, verschillende lijnen schaatsen in de bochten en tegenstanders kunnen blokkeren. “Ik kijk veel filmpjes van An of Sjinkie. An is technisch een hele goede schaatser. Ik kijk hoe hij zijn been plaatst en hangt in de bocht en wat ik zelf kan toepassen. Dat probeer ik dan de trainingen.”

Nederlands langebaankampioen

De laatste weken ligt de focus weer helemaal op het shorttrack, maar in januari en begin februari stonden de schaatstrainingen van De Boer meer in het teken van het langebaanschaatsen. Dat bekroonde hij met het Nederlands kampioenschap bij de junioren B. De vijftienjarige Fries combineert shorttrack en langebaan al van jongs af aan.

Voor hem was de keuze voor de schaatssport als kleine jongen een logische. Zijn vader, Piet de Boer, was marathonschaatser en was al eens Nederlands kampioen bij de B’s. “Iedereen heeft geschaatst bij ons in het gezin. Ik ben met vijf jaar begonnen”, vertelt De Boer. 

De afwisseling tussen beide schaatsdisciplines vindt hij mooi. “De focus is even helemaal anders. Sommige prikkels krijg je bij het shorttrack wel en bij de langebaan niet, of andersom. Op de langebaan zijn de rechte stukken belangrijker en let ik op een mooie swung. De valbeweging zoals Jorrit Bergsma en Sven Kramer dat doen. Bij het shorttrack ben ik meer bezig met hoe ik mijn been plaats in de bocht en waar mijn heup moet zitten.”

De Boer hoopt beide schaatsdisciplines te blijven combineren, met Jorien ter Mors als voorbeeld. “Zoals zij het doet, zou ik het ook graag doen.” Al vindt hij het ook wel eens lastig, vooral in de voorbereiding naar grote toernooien. “Als ik naar een langebaantoernooi toewerk is shorttrack bijzaak. Dan sta ik liever op de langebaan. Maar soms is het dan toch beter om even te shorttracken. Je moet wel omschakelen naar een andere techniek, maar ik heb er in de bochten op de langebaan weer profijt van.”

Lees alles over de WK Junioren shorttrack op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan