Tickets
Shop
Nieuws 07 feb 2015

Roest wint NK Allround samen met familie

Patrick Roest (19) heeft met grote overmacht het NK Allround voor junioren in Deventer gewonnen. Terwijl zijn familieleden vol in de kussens hingen om hun zoon of neef aan te moedigen, schreef de Lekkerkerker alle vier de afstanden op zijn naam. “Schitterend,” riep zijn pa, toen Patrick aan kwam schaatsen. Zijn zoon poseerde nog even met de vlag van De Lekstreek. “Dat heb je mooi gedaan, jongen.”

Foto : Sander Chamid

Na drie afstanden is het allroundtoernooi bij de junioren-A eigenlijk al beslist. Patrick Roest heeft de 500, 1000 en 1500 meter immers al gewonnen, dus het moet wel heel raar lopen als de nationale titel hem nog zou ontgaan. Meer dan tien seconden mag hij op de afsluitende 5000 meter toegeven op de nummer twee, zijn trainingsmaatje Wesly Dijs.

En toch staat zijn familie langs de ijsbaan te zweten. “Ik sta doodsangsten uit als hij moet starten,” zegt zijn vader Wim. “Hij is altijd scherp weg en ik wil niet dat hij een valse start haalt. Als je twee keer vals rijdt, dan is je toernooi klaar. Dan kun je gaan douchen.”

Toen Patrick nog een klein ventje was, zag zijn pa al dat zijn zoon talent had in het schaatsen. “Op het slootje achter onze boerderij bewoog hij al zo gemakkelijk,” zegt hij. De tante van Patrick knikt. “Dat joch heeft het gewoon. Hij heeft ook altijd zin om te schaatsen en hij lacht veel. Al zit hij thuis ook graag op de trekker. Dan helpt hij een handje mee op de boerderij.”  

Ongerust

Ondertussen sjeest Patrick aan hun neus voorbij. De familie Roest, die met tien man naar Deventer is gekomen, hangt diep in de boarding. Zijn moeder staat met een spandoek van de Lekstreek op de banken. “Kom op Pat,” roept Bep. “Hij kan ook in elkaar zakken, hè” zegt ze ongerust. “Nee hoor,” meent zijn trainingsmaatje en de kersverse kampioene Sanneke de Neeling. “Dat heb ik hem nog nooit zien doen. Hij wordt wel moe, maar inzakken zal hij niet zo gauw doen.”

De jonge Lekkerkerker rijdt aardig door en blijft rondjes van 32 seconden rijden. “Als hij maar niet te vlug begonnen is,” zegt zijn oom Mark bij een blik op het rondenboard. “Ik hoop dat hij het vol kan houden.” Hij slaat nog een keer op de boarding en moedigt zijn neef aan. “Kijk, als zijn mond open zakt, dan krijgt hij het zwaar. Dat kun je zo aan hem zien. Kom op, Pat. Volhouden.”

De mond van Patrick Roest hangt inmiddels wagenwijd open, maar hij geeft niet op. Hij blijft op een hoog tempo door schaatsen en doet er alles aan om zijn titel veilig te stellen. Uiteindelijk heeft hij zes minuten en 52 seconden nodig om de 5000 meter af te leggen. Met een grote overmacht wint hij ook zijn vierde afstand van het NK Allround en laat Marcel Bosker en Wesly Dijs, de nummers twee en drie van het klassement, ver achter zich. “Vier keer één,” roept zijn pa en ook hij wordt door zijn familieleden gefeliciteerd. “Dit is wel heel bijzonder,” stamelt Patrick. “Ik had niet verwacht dat ik alle afstanden hier zou winnen.” 

De Neeling beslist titanenduel

Bij de vrouwen schreef Sanneke de Neeling het NK Allround op haar naam. Ze was haar grote concurrente Melissa Wijfje op drie van de vier afstanden te snel af en kon op de afsluitende drie kilometer bijna niet meer ingehaald worden.

“Nou, de drie kilometer is niet mijn favoriete afstand, dus ik ben behoorlijk diep gegaan om niet teveel tijd te verliezen op Melissa,” zegt ze. “Ik wist wat ik kon verliezen (6 seconden en 7 tienden) en ik wist ongeveer hoeveel meter dat was. De laatste honderd meter was op het randje, dus ik heb nog even extra aangezet. Deze tijd van 4’28 kwam uit mijn tenen. Ik ben blij dat het gelukt is.”

Ze straalt van oor tot oor. De Rotterdamse schaatsster is erg blij met haar vierde nationale titel van dit weekend (drie afstandstitel en één allroundtitel). “Het is ook leuk om Melissa een keer te verslaan,” zegt ze. “Dat gebeurt me niet zo vaak, dus ik wil daar nu extra van genieten.”

Volg alles rondom het NK Allround/NK 500/1000/1500 op onze speciale pagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan