Tickets
Shop
Nieuws 23 feb 2015

Kalender inlineseizoen: ‘Altijd een puzzel’

De inline-skatekalender voor komend seizoen is gepubliceerd. Disciplinemanager Arjan Smit houdt vast aan de lijn die vorig jaar is ingezet: wedstrijdenperiodes zijn compacter. “Het samenstellen van zo’n wedstrijdkalender is een hele puzzel”, zegt hij.

Foto : Neeke Smit

Hij heeft met veel dingen rekening te houden, met name met de andere disciplines van de KNSB. “Je hebt internationale toernooien, waar rijders heen gaan en zomerijs wil je ook nog wel eens raken. Wat dat betreft is het goed dat Thialf dicht is”, lacht Smit.

Vorig seizoen zorgde de KNSB voor een wedstrijdkalender die zo min mogelijk conflicteerde met de belangen die veel inliners hebben omdat ze ook op het ijs actief zijn. Dat zet de bond door. “Wat je in de kalender terugziet is dat er van half juli tot half augustus echt een soort vakantie-periode is. Voor senioren zijn in september geen evenementen, zo krijgen ze ruimte voor het schaatsen”, legt Smit uit.

Dat is terug te zien in de indeling van de kalender. Het seizoen begint in Nederland met de Europa Cup op de nieuwe piste van Heerde. Daarna volgen er acht baanwedstrijden en acht KNSB Marathon Cups. De marathoncompetitie kent zijn finale al op 12 juli in Venhuizen, de baancompetitie wordt op 19 augustus in Zwaagwesteinde afgesloten.

Het NK Baan (29-31 mei) wordt georganiseerd in Purmerend. Twee weken later is het NK Marathon (13 juni) in Achterveld. In augustus zijn het ONK in Hallum (22 augustus) en het NK weg in Ommen (28-29 augustus).

Opzet

Afgelopen winter ging Smit in gesprek met een aantal rijders om aan de insteek van de kalender te schaven. “Zij zagen die opzet wel zitten: minder wedstrijden, maar in een compacte periode. Dan kunnen ze bijna overal bij zijn.”

Die aanpak heeft zich volgens de disciplinemanager ook al bewezen. “Het is een kanteling. De opkomst werd weer beter. We merkten ook dat er bij de rijders een bepaalde bewustwording plaatsvond.”

Volgens Mark Horsten kan zich goed vinden in de visie van Smit op de kalender. “Veel rijders hebben hun prioriteit op het schaatsen liggen en dan is het mooi als je het seizoen wat korter houdt om meer deelnemers bij de wedstrijden te krijgen”, zegt hij. “Als de teams meedoen hebben we meer rijders.”

Baancompetitie

De baancompetitie krijgt steeds meer de vorm die het zou moeten hebben, vindt Smit. “Ik verwacht dat die zich doorontwikkelt met nieuwe locaties. We gaan steeds meer naar de echte pistes in plaats van de 400-meterbanen.”

Dat ziet Horsten maar wat graag. “We hebben nu acht baanwedstrijden die bijna allemaal op pistes zijn.” Hij vindt het bovendien goed dat er ook nieuwe plaatsen worden aangedaan. “Arnhem is nieuw. Het is goed om ook naar andere banen te gaan.”

“De baanwedstrijden worden serieuzer genomen”, verwijst Horsten naar de nieuwe pistes die overal in het land worden aangelegd. “Voor de komende jaren zou het wel nog goed zijn om uit te breiden naar een goede boarding. Want, het is mooi dat er pistes liggen, maar zonder boarding zijn ze wel wat gevaarlijker. Dat is nog een van verbeterpunten.”

WK in november

De internationale kampioenschappen keren ook terug op vergelijkbare tijdstippen als vorig jaar. Het EK vindt van 18 tot en met 26 juli plaats in Oostenrijk. Het WK is, zeer tegen de zin van de KNSB en de Nederlandse rijders, opnieuw diep in de winter. Het WK wordt van 11 tot en met 22 november in Taiwan georganiseerd.

“Dat snap ik niet echt”, zegt Horsten. “Vorig jaar was het ook zo laat. Het kan best wel een keertje. Je kan je wel eens aanpassen.” Maar jaar na jaar is een onverstandige keuze, denkt Horsten.

“Er zijn heel veel landen die schaatsers hebben. Niet alleen Nederland, maar ook Frankrijk, Italië en zelfs Colombia. Die willen ook de overstap naar het ijs maken. Dan heb je toch gauw al zes of zeven landen die rijders missen. Dat is niet zo handig.”

Het verbaasde Horsten dat de FIRS weer voor een WK in het schaatsseizoen heeft gekozen. “Bij afgelopen WK in Argentinië hoorden we dat het september zou zijn, bij thuiskomst bleek het november te zijn. Een WK-datum kan je niet zomaar weer aanpassen, dus het zal wel blijven”, constateert hij teleurgesteld.

Los van het WK heeft Horsten echter voldoende om naartoe te leven. Dat geldt niet alleen voor de competities en NK’s, maar ook de vrije wedstrijden in de kalender. “Die zijn vaak aan wielerkoersen gekoppeld, zoals Daags na de Tour en Zeeland on Wheels. Daar is ook altijd veel publiek. Dat is mooi, daar doe je het als sporter toch ook een beetje voor.”

Overzicht belangrijkste wedstrijden

  • Europa Cup, Heerde: 2-3 mei
  • NK Baan, Purmerend: 29-31 mei
  • NK Marathon, Achterveld: 13 juni
  • Nationaal pupillentoernooi, Heerde: 20 juni
  • EK, Wörgl/Innsbruck: 18-26 juli
  • ONK, Hallum: 22 augustus
  • NK Weg, Ommen: 28-29 augustus
  • WK, Taiwan: 11-22 november

Zie voor het complete seizoen onze kalender of de bijlagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan